Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Δεν παραδίδει τον Σαΐφ αλ Ισλάμ το NTC

A.P., Reuters

ΤΡΙΠΟΛΗ. Αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών βρίσκεται πλέον ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, καθώς το Ανώτατο Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης (NTC) έσπευσε να αποκλείσει κάθε πιθανότητα παράδοσης του δεύτερου στην ιεραρχία άνδρα του πρώην καθεστώτος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Χθες, επίσης, η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης επιβεβαίωσε τη σύλληψη και του πρώην αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών του καθεστώτος Καντάφι, Αμπντουλά Σενούσι. Μολονότι μέχρι αργά χθες το βράδυ το NTC δεν είχε επισήμως τοποθετηθεί όσον αφορά την τύχη του Σενούσι, διπλωματικές πηγές θεωρούσαν δεδομένο ότι και αυτός θα δικαστεί στη Λιβύη και όχι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Σε βάρος τόσο του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι όσο και του Αμπντουλά Σενούσι εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σε βάρος του τελευταίου, πάντως, εκκρεμεί ήδη μία καταδικαστική απόφαση γαλλικού δικαστηρίου από το 1999. Ο Σενούσι είχε τότε καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για τη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος των γαλλικών αερογραμμών UTA που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 170 ανθρώπους.

«Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ θα δικαστεί από λιβυκό δικαστήριο», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος του NTC, Αμπντελχαφίζ Γκόγκα. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της μεταβατικής κυβέρνησης, Μοχάμεντ αλ Αλαγκουί, υπογράμμισε ότι «ο γιος του Καντάφι θα δικαστεί στη Λιβύη διότι τα εθνικά δικαστήρια είναι ο κανόνας και τα διεθνή η εξαίρεση». Απαντώντας, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φαντί αλ Αμπντάλα, κατέστησε σαφές ότι οι Αρχές της Λιβύης είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν και να παραδώσουν τους δύο άνδρες όπως απαιτείται από τη σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ ισχυρίστηκε χθες από τη Ζιντάν όπου και κρατείται ότι ο λόγος για τον οποίο έχει δεμένο με επίδεσμο το δεξί του χέρι είναι ότι τραυματίστηκε πριν από ένα μήνα κατά τη διάρκεια νατοϊκού βομβαρδισμού. Σε εκπομπή, ωστόσο, που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής στη λιβυκή τηλεόραση, ένας από τους μαχητές που συνέλαβαν τον Σαΐφ αλ Ισλάμ υποστήριξε ότι είδε έναν άλλο μαχητή να «κόβει τρία δάκτυλα» του Σαΐφ αλ Ισλάμ, επειδή ο τελευταίος τούς κούνησε το δάκτυλο με απειλητικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.