Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μεντβέντεφ: Η Μόσχα δε θα δεχθεί ξένη επέμβαση ούτε προβοκάτορες



Ομιλία του Ρώσου προέδρου στο Κοινοβούλιο.

Η Ρωσία δε θα δεχθεί ξένη ανάμειξη ούτε «χειραγώγηση» από «προβοκάτορες και εξτρεμιστές», τόνισε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μενβέντεφ στην ετήσια ομιλία του στο Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζουν τις απόψεις τους με όλα τα νόμιμα μέσα είναι διασφαλισμένο, αλλά οι απόπειρες να χειραγωγηθούν οι Ρώσοι πολίτες, να παρασυρθούν σε λάθη ή να υποκινηθούν κοινωνικές αναταραχές, είναι απαράδεκτες. Δεν θα επιτρέψουμε σε προβοκάτορες και εξτρεμιστές να βάλουν την κοινωνία μας σε περιπέτειες ούτε θα ανεχθούμε ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του για μεταρρύθμιση του πολιτικού και του εκλογικού συστήματος που θα επιτρέψει την απευθείας εκλογή των περιφερειακών κυβερνητών αντί του διορισμού τους από το Κρεμλίνο.

«Προτείνω πλήρη αναμόρφωση του πολιτικού μας συστήματος. Πρέπει να δώσουμε σε όλους τους ενεργούς πολίτες το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή», τόνισε.

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να δηλώνουν τις μεγάλες δαπάνες τους, ένδειξη ότι θέλει να πατάξει τη διαφθορά στην εξαπλούμενη ρωσική γραφειοκρατία.

«Νομίζω ότι θα ήταν σωστό να επιβληθεί έλεγχος στις δαπάνες των κρατικών αξιωματούχων όταν τα έξοδά τους δεν ανταποκρίνονται στα έσοδά τους», υπογράμμισε.

Ο Μεντβέντεφ πρότεινε εξάλλου τη δημιουργία «δημόσιας τηλεόρασης» ανεξάρτητης από το κράτος.

Τα ρωσικά ΜΜΕ επικρίθηκαν έντονα επειδή αγνόησαν τις μαζικές διαδηλώσεις στις αρχές του μήνα κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση ο Ρώσος πρόεδρος διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτή μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Σύμφωνα με ανάλυση ενός ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, από 10.00 ως 200.000 άνθρωποι είναι πιθανό να συμμετάσχουν στη διαδήλωση που έχει προγραμματίσει η αντιπολίτευση για το Σάββατο στη Μόσχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εκλογικό αποτέλεσμα και για να καταγγείλει νοθεία υπέρ του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.