Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Συγκλονισμένο αλλά και ανήσυχο είναι το Πεκίνο

Ροϊτερς

ΠΕΚΙΝΟ. Μπορεί επί σειρά ετών η Κίνα να πίεζε δίχως, ουσιαστικό αποτέλεσμα, τον Κιμ Γιονγκ Ιλ να υιοθετήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σήμερα ωστόσο ανησυχεί ότι ο αιφνιδιαστικός θάνατος του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Β. Κορέας θα επιφέρει άμεσες και δραματικές αλλαγές στον απολύτως εξαρτημένο από την ίδια Νότιο γείτονά της. «Είμαστε συγκλονισμένοι από τον θάνατο του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας, σύντροφο Κιμ Γιονγκ Ιλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Λίγο αργότερα, η κινεζική κυβέρνηση εξέφραζε με επίσημη ανακοίνωση τα συλλυπητήριά της προς τον λαό της Β. Κορέας και δεσμευόταν ότι θα συμβάλει για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο. Η λέξη «συγκλονισμένοι» αναδεικνύει την έκπληξη των σχεδιαστών της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής στην είδηση του θανάτου του Κιμ Γιονγκ Ιλ και την ανησυχία τους, ενώ η λέξη «σταθερότητα» το βασικό τους μέλημα.

«Πρόκειται για εξέλιξη που χαλάει τα σχέδια του Πεκίνου», σχολιάζει η διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος για τη Νοτιοανατολική Ασία του International Crisis Group, Στέφανο Κλάιν Αλμπράντ. «Οι Κινέζοι πίστευαν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ θα ζούσε για μια διετία ακόμα και ως εκ τούτου είναι λογικό να αισθάνονται νευρικοί σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στα νότια σύνορά τους», εξηγεί η ίδια. Από την πλευρά του, ο αναλυτής για θέματα κορεατικής χερσονήσου του Πανεπιστημίου Φουντάν στη Σαγκάη, Κάι Τζιαν, υποστηρίζει ότι η Κίνα ανησυχεί ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ δεν πρόλαβε να προετοιμάσει επαρκώς το έδαφος για τη διαδοχή του. «Η μεγαλύτερη ανησυχία του Πεκίνου σχετίζεται με την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας», δηλώνει ο κ. Κάι. «Νομίζω ότι τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες μέρες», καταλήγει.

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Την ίδια στιγμή, βέβαια, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι η Β. Κορέα θα επιδιώξει ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Η γενιά του Κιμ Γιονγκ Ουν κατανοεί ότι η χώρα πρέπει να εξέλθει από τη διεθνή απομόνωση», λέει ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ζονγκσχάν της Κίνας, Ουέι Ζιτιζάνγκ. «Σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, ενώ η χώρα θα ανοίξει οικονομικά προς τον έξω κόσμο», υποστηρίζει ο κ. Ουέι. Η Κίνα, πάντως, ελπίζει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα εφαρμόσει ένα μετριοπαθές και συγκροτημένο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και αυτό διότι, σε αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να απολέσει την πολιτική της επιρροή στη Β. Κορέα. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε επισκεφθεί τέσσερις φορές σε διάστημα 18 μόλις μηνών την Κίνα. Τον περασμένο Μάιο, μάλιστα, ο εκλιπών ηγέτης του σταλινιστικού καθεστώτος είχε δεσμευτεί ότι η «σφραγισμένη με αίμα» συμμαχία με την Κίνα θα περάσει στους διαδόχους του.

«Η εποχή του Κιμ Γιονγκ Ουν μόλις ξεκίνησε και πολλά θα αλλάξουν στην κορεατική χερσόνησο», σημειώνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, Ζου Φενγκ. «Η μεγαλύτερη ανησυχία της Κίνας δεν σχετίζεται με την πολιτική σταθερότητα της Β. Κορέας, αλλά με τη φύση της νέας της ηγεσίας και τις πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει αυτή», διευκρινίζει.

Ο ειδικός για θέματα Β. Κορέας της Κεντρικής Σχολής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Ζανγκ Λιανγκούι, κάνει λόγο για θετική εξέλιξη. «Νομίζω ότι τα νέα είναι καλά και αυτό διότι η Β. Κορέα θα υποχρεωθεί να αλλάξει», υποστηρίζει. «Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν τελικά αυτές οι αλλαγές θα είναι για το καλύτερο ή όχι», λέει ο κ. Ζανγκ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.