Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός στους δρόμους του μεταξιού




Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη
Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός στους δρόμους του μεταξιού
Κέρκυρα, 2011

Στα πλαίσια της συστηματικής έρευνας και διδασκαλίας του νεοελληνικού παροικιακού φαινομένου, από την Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, με παραδειγματική αναφορά στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, εντάσσεται κι αυτό το ενδιαφέρον βιβλίο με τον αρκετά αναλυτικό τίτλο «Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός στους δρόμους του βαμβακιού» από τις εξαιρετικά επιμελημένες εκδόσεις «Κέρκυρα».

Θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα την υψηλών καλλιτεχνικών απαιτήσεων εικονογράφηση της μελέτης, που, σε συνδυασμό με τη γλαφυρότητα του ύφους, απεντάσσει το πόνημα από τα στενά επιστημονικά πλαίσια αναγνωστών με ειδικά ενδιαφέροντα και καθιστά το βιβλίο φιλικό προς το μέσο αναγνώστη.

Με απεικονίσεις μεγάλων μορφών του Ελληνισμού που άκμασε στην Αίγυπτο, με κατατοπιστικούς πίνακες, ακριβείς σημειώσεις, λεπτομερείς παραπομπές, εξαντλητική βιβλιογραφία, ευρετήρια και φωτογραφίες εργοστασίων, φορτοεκφορτώσεων και μετοχών, κυρίως όμως χάρη στο γλαφυρό λογοτεχνικό ύφος και στις επικοινωνιακές περιγραφές, το βιβλίο της Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη «Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός στους δρόμους του βαμβακιού» είναι ένα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο, αλλά και κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.