Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Εφοδοι τουρκικής αστυνομίας, με συλλήψεις δημοσιογράφων

Reuters

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες 38 άτομα, ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι, κατά τη διάρκεια εφόδων που πραγματοποίησε τα ξημερώματα σε επτά επαρχίες ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο έρευνας για τη σχέση Κούρδων ακτιβιστών και ένοπλων αυτονομιστών, όπως ανέφεραν αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας και τα τουρκικά Μέσα.

Ειδικότερα, η αστυνομία συνέλαβε 25 ανθρώπους στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι από αυτούς δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και ο φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Μουσταφά Οζέρ, ο οποίος εθεάθη να απομακρύνεται από το σπίτι του συνοδεία αστυνομικών. Στην Τουρκία είναι ήδη φυλακισμένοι περίπου 70 δημοσιογράφοι, ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς στον κόσμο, αλλά η Αγκυρα διατείνεται ότι βρίσκονται στη φυλακή για άλλα αδικήματα, που δεν σχετίζονται με το επάγγελμά τους. Οι καταδίκες και άλλων δημοσιογράφων ενδέχεται να εντείνουν τις κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν ανέχεται πολιτικές διαφωνίες και προσπαθεί να δαμάσει τα ΜΜΕ. Ωστόσο, όπως παρατηρεί το Ρόιτερς, όσο η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται δεν φαίνεται πολύ πιθανή μια ευρεία διαμαρτυρία της τουρκικής κοινής γνώμης. Πάντως, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επικρίνει την Αγκυρα για τις νέες προσαγωγές δημοσιογράφων.

Πάνω από δέκα δημοσιογράφοι του φιλοκουρδικού πρακτορείου Dicle συνελήφθησαν επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Η νομική σύμβουλος του πρακτορείου είπε ότι μόνο αστυνομικοί παρέμειναν στα γραφεία του στην Κωνσταντινούπολη και πήραν αντίγραφα εγγράφων και σκληρών δίσκων.

Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους εκλεγμένοι δήμαρχοι, δικάζονται ήδη ως ύποπτοι για τη σχέση τους με την ένοπλη οργάνωση του ΡΚΚ, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, που άρχισε προ διετίας. Στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας με έντονο το κουρδικό στοιχείο, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον έξι άτομα και πραγματοποίησε έρευνες σε δέκα γραφεία και σπίτια, που ανήκουν σε άτομα του προσωπικού του Dicle. Ταυτόχρονες έρευνες και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αγκυρα, τη Σμύρνη και άλλες πόλεις.

Οπως μετέδωσε το CNN Turk, η αστυνομία έκανε έρευνες σε γραφεία πολλών άλλων ειδησεογραφικών πρακτορείων στην Τουρκία, κατάσχοντας έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τον περασμένο μήνα, πάνω από εκατό άνθρωποι συνελήφθησαν σε παρόμοιες εφόδους, που συνέπεσαν με μια έξαρση των επιθέσεων του ΡΚΚ εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στόχος της επιχείρησης είναι μια οργάνωση με την ονομασία Ενωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), που ίδρυσε το ΡΚΚ το 2005, προκειμένου να δημιουργήσει δικό του κουρδικό πολιτικό σύστημα. Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις έχουν υποβιβάσει την Τουρκία στην 138η θέση στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) επί συνόλου 178 χωρών, από την 101η που κατείχε το 2007.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.