Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

«Ανασκεύασε» δηλώσεις για τις πυρκαγιές νησιών στην Ελλάδα ο Μ. Γιλμάζ


Η Άγκυρα αφήνει έκθετο τον Γιλμάζ.

«Ανασκεύασε» ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, τα όσα υπονόησε σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα περί ανάμειξης του τουρκικού κράτους σε πυρκαγιές νησιών στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1993-1997, τονίζοντας πως εννοούσε όχι τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά τις πυρκαγιές στην Τουρκία.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μπίργκιουν», ο Γιλμάζ πριν από μερικές μέρες είχε αναφερθεί στο σκάνδαλο «Σούσουρλουκ» που σχετιζόταν με το τουρκικό παρακράτος και στη σχετική έκθεση που είχε δοθεί στον ίδιον το 1997 όταν ήταν πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στην έκθεση, ο Γιλμάζ είχε πει στη συνέντευξη ότι αυτή «δεν ήταν επαρκής. Η δικαιοσύνη δεν έπραξε τα δέοντα» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι υπήρχαν πληροφορίες που δεν μου γνωστοποιήθηκαν». Τόνισε μάλιστα ότι «η έκθεση περιλάμβανε όλες τις πληροφορίες, εκτός από τα κρατικά απόρρητα, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα εμπρησμού δασών στην Ελλάδα».

Ο Γιλμάζ εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία ανασκευάζει όλα τα παραπάνω και τονίζει ότι πρόκειται για «παρερμηνεία». «Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ενβέρ Άισεβερ (σ.σ.: τον δημοσιογράφο που πήρε τη συνέντευξη), απαντώντας στην ερώτηση σε ποιες περιπτώσεις ισχύει η έννοια του κρατικού απόρρητου, είπα πως αυτό ισχύει αποκλειστικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ότι θα ήταν επικίνδυνο για την εξωτερική μας πολιτική να δημοσιεύονται δίχως να έχουν αποδειχθεί, για παράδειγμα οι ισχυρισμοί ότι οι πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί κατά τη δεκαετία του 90 στα παράλιά μας στο Αιγαίο έχουν σχέση με την ελληνική μυστική υπηρεσία. Όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα σχετίζεται με τις πυρκαγιές στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο Γιλμάζ.

Επί του ίδιου θέματος ρωτήθηκε αργότερα και από δημοσιογράφους ο Γιλμάζ για να πει τα εξής: «Νομίζω ότι οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν λίγο να αντιδράσουν. Εγώ εννοούσα τις πυρκαγιές στην Τουρκία. Υπήρχαν ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους εμπρησμοί σε δάση που είχαν γίνει κατά τη δεκαετία του 90, είχαν σχέση με την ελληνική μυστική υπηρεσία. Στη συνέντευξη είπα ότι όσο δεν αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί αυτοί θα ήταν λάθος να δημοσιευτούν, λόγω των σχέσεών μας με την Ελλάδα. Το θέμα έχει διαστρεβλωθεί και θυσιάστηκε στην πρόθεση να προκληθεί αίσθηση».

Ερωτηθείς όμως σχετικά με το γεγονός ότι στο κείμενο της εφημερίδας υπάρχει αναφορά και στο ζήτημα της απόπειρας πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν, ο Γιλμάζ δεν απάντησε, λέγοντας απλώς «τώρα μην το ρωτάτε αυτό».

Η Άγκυρα αφήνει έκθετο τον Γιλμάζ

Έκθετο αφήνει η επίσημη Άγκυρα τον πρώην πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ και την εκ των υστέρων προσπάθεια του να αντιστρέψει τις αρχικές δηλώσεις του για εμπρηστική δράση Τούρκων πρακτόρων σε ελληνικά δάση, ισχυριζόμενος ότι εννοούσε δράση Ελλήνων πρακτόρων.

Μετά την απόπειρα ανασκευής από τον ίδιο τον Μ. Γιλμάζ, ο Τούρκος υπουργός Δασών, Βεϊσέλ Έρογλου, έκανε δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο του δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τους νέους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού περί ελληνικής ανάμειξης σε εμπρησμούς στην Τουρκία. Υποστήριξε, πάντως, πως «το θέμα πρέπει να ερευνηθεί», αλλά συμπλήρωσε πως ρώτησε τον γενικό διευθυντή δασών και «δεν υπάρχει επ' αυτού ούτε καν πληροφορία».

«Δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκοπός του Γιλμάζ», είπε ο Έρογλου και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Η περίοδος 1994-1997 είναι αυτή κατά την οποία είχαν γίνει οι περισσότερες πυρκαγιές στα παράλια της Μεσογείου. Με αυτήν συμπίπτει και η περίοδος που αναφέρει ο Γιλμάζ. Θα πρέπει να ερευνηθεί. Σε καιρό πολέμου, οι μυστικές υπηρεσίες προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, αλλά δεν γνωρίζω αν γίνεται αυτό και σε καιρό ειρήνης. Αυτό όμως είναι θέμα στρατιωτικής κατασκοπείας. Το υπουργείο μας δεν είναι μέρος του θέματος αυτού».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.