Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Συνεχίζεται η βία στην Αίγυπτο

ΗΠΑ και ΟΗΕ κάλεσαν τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

A. P., Reuters, AFP

ΚΑΪΡΟ. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου συνέχισαν, χθες, για τέταρτη ημέρα, το σφυροκόπημα των διαδηλωτών, που παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ και απαιτούν από τους στρατηγούς να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς.

Ανήσυχοι από την έξαρση της βίας, ΗΠΑ και ΟΗΕ κάλεσαν τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς οι βιαιότητες της αστυνομίας και του στρατού εναντίον των διαδηλωτών, που καταγράφηκαν σε βίντεο, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται ήδη σε 14 άτομα, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι συλληφθέντες.

Τα βίαια επεισόδια στο Κάιρο μαίνονται από την Παρασκευή, όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις, που φρουρούν τα κυβερνητικά κτίρια στην πλατεία Ταχρίρ, επιχείρησαν να διαλύσουν την καθιστική διαμαρτυρία των διαδηλωτών, που συνεχιζόταν για τρίτη εβδομάδα, με πάγιο αίτημα την απομάκρυνση των στρατιωτικών από την εξουσία και σχεδόν αμέσως μετά το δεύτερο στάδιο της εκλογικής διαδικασίας, για την ανάδειξη νέου Κοινοβουλίου στην Αίγυπτο. Τα επίσημα αποτελέσματα από τον δεύτερο γύρο των εκλογών έδειξαν ότι οι ισλαμιστές της Αιγύπτου -που έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διαδήλωση τον τελευταίο μήνα- έχουν και πάλι την πλειοψηφία. Ο τρίτος και τελευταίος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί αρχές Ιανουαρίου. Το Κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας διατείνεται ότι έχει λάβει το 39% των ψήφων και το υπερσυντηρητικό κόμμα των Σαλαφιστών αλ Νουρ το 30%.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την «υπερβολική» βία, που χρησιμοποιείται στις διαδηλώσεις και έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ των Αιγυπτίων, όσον αφορά τον ρόλο του στρατού, ρίχνοντας βαριά τη σκιά της πάνω από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα, έπειτα από δεκαετίες. Σε αναλόγου περιεχομένου δήλωση προέβη και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για τη βία και παρότρυνε τις δυνάμεις ασφαλείας «να σεβαστούν και να προστατέψουν τα παγκόσμια δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους στην ελεύθερη έκφραση και συγκέντρωση».

Την ίδια στιγμή, ο στρατηγός Αντέλ Εμάρα, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων, διέκοψε χθες μια απευθείας συνέντευξη Τύπου για τα βίαια επεισόδια, προκειμένου να πει ότι μόλις ενημερώθηκε για την αποκάλυψη μιας συνωμοσίας, με στόχο τον πυρπολισμό του Κοινοβουλίου. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «δυνάμεις του κακού» θέλουν να προκαλέσουν χάος στην Αίγυπτο και υπερασπίστηκε τους στρατιώτες για την επίδειξη «αυτοσυγκράτησης», παρά τις προκλήσεις εκείνων που προσπαθούσαν να κάψουν κτίρια και να ενσπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στον στρατό και τον λαό.

«Από την αρχή της επανάστασης, “οι δυνάμεις του κακού” επιδίωκαν να σύρουν την Αίγυπτο στο χάος, βάζοντας τον στρατό σε αντιπαράθεση με τον λαό», δήλωσε ο στρατηγός. «Αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν σχέση με την επανάσταση και την αγνή νεολαία, που ποτέ δεν ήθελε την ανατροπή αυτής της χώρας», πρόσθεσε.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε στο Ρόιτερς ότι συνελήφθησαν 164 άνθρωποι κι ένας 26χρονος πέθανε, ενώ εκρατείτο. Το κρατικό πρακτορείο ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι ο εισαγγελέας διέταξε την κράτηση 123 ατόμων, τα οποία κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής, επειδή πετούσαν πέτρες στους στρατιώτες και την αστυνομία και έβαζαν φωτιές σε κυβερνητικά κτίρια.

Πολλοί Αιγύπτιοι επιθυμούν να εστιάσουν στην οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών και όχι στις διαμαρτυρίες, αλλά έχουν σοκαριστεί από την τακτική των δυνάμεων ασφαλείας στην πλατεία Ταχρίρ και γύρω από αυτήν. Αστυνομικοί και στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση εισβάλλουν στην πλατεία και ξυλοκοπούν άγρια τους διαδηλωτές, συχνά πολλοί μαζί εναντίον ενός, ενώ υπάρχουν καταγγελίες, αλλά και εικόνες στρατιωτών που πυροβολούν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.