Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Αθώος δηλώνει ο «βομβιστής του Λόκερμπι» στην τελευταία του συνέντευξη

Ο μοναδικός καταδικασθείς για την υπόθεση Λόκερμπι δηλώνει αθώος στην τελευταία συνέντευξη πριν από το θάνατό του.

Ο μοναδικός άνθρωπος που καταδικάστηκε για την επίθεση στην πτήση της Pan Am πάνω από τη Σκωτία, με 270 νεκρούς το 1988, ο Λίβυος Αμπντέλ Μπάσετ Αλι αλ-Μεγκράχι, δηλώνει για άλλη μια φορά ότι είναι αθώος στην «τελευταία» συνέντευξη που παραχωρεί πριν από το θάνατό του, όπως τονίζει στην εφημερίδα Daily Mail.

«Είμαι αθώος», δηλώνει ο Μεγκράχι στον ερευνητή και φίλο Τζορτζ Τόμσον σε μια συνέντευξη που δημοσιεύουν αρκετές βρετανικές εφημερίδες, εκ των οποίων οι Times και Daily Mail.

«Είμαι στα πρόθυρα του θανάτου και τώρα ζητώ να με αφήσουν με την οικογένειά μου να πεθάνω εν ειρήνη», προσθέτει.

«Δεν θα παραχωρήσω άλλη συνέντευξη και καμιά πλέον κάμερα δεν θα μπει στο σπίτι μου», τονίζει ο Μεγκράχι που είπε ότι βοήθησε το δημοσιογράφο Τζον Αστον να γράψει ένα βιβλίο που περιέχει ουσιώδη τεκμήρια για την αθωότητά του και που θα «καθαρίσει το όνομά του».

Ο Μεγκράχι ήταν πράκτορας της Λιβύης και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από τη βρετανική δικαιοσύνη για την επίθεση πάνω από την πόλη Λόκερμπι της Σκωτίας. Η Σκωτία αποφάσισε να απελευθερώσει το 2009 τον Μεγκράχι που είναι στο τελικό στάδιο του καρκίνου από τον οποίο πάσχει και να τον στείλει πίσω στη Λιβύη.

Οι ΗΠΑ ζητούν επιμόνως από τις νέες λιβυκές αρχές να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου, δήλωσε χθες Τετάρτη ο σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν, με αφορμή τη συμπλήρωση 23 χρόνων από την επίθεση.

«Συζητήσαμε για την έρευνα αυτή επανειλημμένα με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης», που αναδείχτηκε μετά την ανατροπή τον Αύγουστο του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και το θάνατό του λίγο μετά τη σύλληψή του τον Οκτώβριο, διευκρίνισε ο Μπρέναν.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο προσωρινός υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Αλάγκουι δήλωσε ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη Σκωτία για να «ανακρίνει και άλλα άτομα εκτός από τον Μεγκράχι» δηλώνοντας την αντίθεσή του να δικαστεί εκ νέου ο τελευταίος.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.