Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΗΠΑ: Μείωση στρατού ξηράς κατά 13%, εντός πενταετίας


Ο αμερικανικός στρατός θα απολέσει το 13% των δυνάμεων του, και θα περάσει από 565.000 σε 490.000 άνδρες έως το 2017, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα.

«Κάναμε μια συνειδητή επιλογή, να μη διατηρήσουμε περισσότερες δυνάμεις από όσο μπορούμε να αντέξουμε για να τις εκπαιδεύσουμε και να τις εξοπλίσουμε κατάλληλα», εξήγησε ο υπουργός Αμυνας, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τις κατευθυντήριες γραμμές του Πενταγώνου, που αντιμετωπίζει περικοπές προϋπολογισμού κατά τα προσεχή έτη.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του Πενταγώνου για το 2013 ανέρχεται σε 613.4 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 88.4 δισ. για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μια μείωση της τάξης του 9% σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό, που υποβλήθηκε τον περασμένο χρόνο, πρόσθεσε ο κ. Πανέτα.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2013, το οποίο αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, εγγράφεται στο πλαίσιο της «εξοικονόμησης 487 δισ. δολαρίων, που το Πεντάγωνο πρέπει να κάνει τα επόμενα δέκα χρόνια».

Ο κ. Πανέτα είπε ακόμη ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού, που πλήττουν το Πεντάγωνο, δεν θα επηρεάσουν τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τη Μέση Ανατολή, προτεραιότητες της νέας αμερικανικής στρατηγικής.

«Ο προϋπολογισμός αυτός προστατεύει, και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνει, τις επενδύσεις που είναι κρίσιμες, για την ικανότητά μας να προστατεύουμε τη δύναμη μας στην Ασία και τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε τέλος ο υπουργός Άμυνας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.