Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Ο υπόγειος πόλεμος στο Ιράν άρχισε. Ο φανερός θα αρχίσει και πότε;


Του Σάββα Καλεντερίδη
Τη στιγμή που η Ελλάδα ζει έναν επί πλέον εφιάλτη, αφού υποχρεώνεται από την Ε.Ε., μετά από ασφυκτικές πιέσεις της Αγγλίας, να περάσει μόνη της θηλιά στο λαιμό της, με τη συναίνεσή της για επιβολή εμπάργκο, που θα απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν, συνεχίζεται ο υπόγειος πόλεμος στην ιστορική αυτή χώρα, που φαίνεται ότι βήμα-βήμα στενεύει απειλητικά ο κλοιός γύρω της.

Ο υπόγειος πόλεμος επικεντρώνεται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και επιδιώκεται η επιβράδυνση ή ακόμα και η πλήρης ακύρωσή του. Την Τετάρτη σκοτώθηκε μετά από έκρηξη βόμβας στην Τεχεράνη ένας ιρανός επιστήμονας, ο οποίος κατείχε σημαντική θέση στον σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr. Πρόκειται για τον Μουστάφα Αχμάντι Ροσάν, που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη μαγνητικής βόμβας που κόλησε στο αυτοκίνητο που επέβαινε διερχόμενος μοτοσυκλετιστής. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο επιστήμονας εργαζόταν σε ένα πρόγραμμα πολυμερικών μεμβρανών διαχωρισμού αερίων.
Η δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα είναι η τέταρτη που γίνεται τα τελευταία δυο χρόνια, ενώ υπάρχει και μια απόπειρα που έγινε με ανάλογο τρόπο, το 2010, από την οποία το υποψήφιο θύμα, ο Φερεϊντούν Αμπάσι, σημερινός επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενεργείας του Ιράν, διεσώθη.

Τα άλλα τρία θύματα είναι ο διεθνούς φήμης πυρηνικός φυσικός Μασούντ Αλί Μοχαμάντι, ο συνάδελφός του Ματζίντ Σεχριάρι και ο επιστήμονας Δαρείος Ρεζαϊνετζάντ. Ο πρώτος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στην Τεχεράνη, από την έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας που ήταν σταθμευμένη μπροστά στο σπίτι του, ο δεύτερος το Νοέμβριο του 2010 από έκρηξη μαγνητικής βόμβας που είχε τοποθετηθεί και πάλι από διερχόμενο μοτοσικλετιστή στο αυτοκίνητό του, και ο τρίτος τον Ιούλιο του 2011, επίσης με ανάλογο τρόπο.
Για τον Ματζίντ Σεχριάρι, που εργαζόταν στον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, ο τότε πρόεδρος του οργανισμού, Αλί Εκμπέρ Σαλίχι είχε δηλώσει ότι «ήταν επικεφαλής σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του οργανισμού». Με βάση άλλες πηγές ο Σεχριάρι ήταν υπεύθυνος και επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που ανέπτυσσαν την τεχνολογία της καρδιάς ή του κέντρου του πυρηνικού αντιδραστήρα, ενώ άλλες πληροφορίες τον ήθελαν ειδικό επί των ψηφιακών κωδικών και του κυβερνοπολέμου.
Την ίδια στιγμή που σκοτώθηκε ο Σεχριάρι, δέχτηκε επίθεση ο εκ θαύματος διασωθείς Φερεϊντούν Αμπάσι και πάλι από μοτοσικλετιστή, ο οποίος επωφελούμενος από την κίνηση και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Τεχεράνης, προσέγγισε το αυτοκίνητο του υποψηφίου θύματος και κόλλησε τη μαγνητική βόμβα. Να σημειωθεί ότι ο Αμπάσι είναι ένας πολύ σημαντικός επιστήμονας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Şehit Beheşti και στέλεχος του Υπουργείου Αμύνης του Ιράν. Με βάση δημοσιεύματα, ο Αμπάσι είναι ένας από τους ελάχιστους ειδικούς τεχνολογίας ισοτόπων και λέιζερ του Ιράν, ενώ το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση 1747 του ΟΗΕ ενατνίον του Ιράν. Στον κατάλογο είναι καταγεγραμμένος ως επιστήμονας του Ινστιτούτου Εφαρμογών Φυσικής, του Υπουργείου Αμύνης του Ιράν. Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, είναι επικεφαλής του Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας του Ιράν.
Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις, που είχαν στόχο επιστημονικό δυναμικό του Ιράν που εργαζόταν σε κρίσιμες θέσεις που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα, δείχνει ότι πίσω από αυτές κρύβονται μυστικές υπηρεσίες και μάλιστα κρατών με μεγάλη βαρύτητα και εμπειρία σε τέτοια δράση. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πίσω από τις ενέργειες αυτές κρύβονται οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Για να συμπληρώσουμε την εικόνα και για να μπορέσουμε να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα, να σημειώσουμε ότι εκτός από τους παραπάνω επιστήμονες, στις 18 Ιανουαρίου του 2007 έχασε τη ζωή του και ο 44χρονος πυρηνικός φυσικός Αρδεσίρ Χασανπούρ, μετά από υπερβολική έκθεση σε ραδιοακτινοβολία. Την εκδοχή αυτή δεν συμμερίστηκε το Stratfor, που έγραψε τότε ότι ο Χασανπούρ έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης της ισραηλινής Μοσάντ και ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που το αποδεικνύουν. Τότε μάλιστα, το αμερικανικό ίδρυμα, που διατηρεί δεσμούς με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και με τον εβραϊκό παράγοντα, είχε γράψει ότι στον κατάλογο των στόχων βρίσκονται και άλλοι πυρηνικοί επιστήμονες του Ιράν.
Προφανώς, αν πιστέψουμε το Stratfor, που το είχε γράψει από το 2007, απλά τώρα ήλθε η σειρά τους,και αναφερόμαστε στα θύματα που προαναφέραμε.
Ενώ συμβαίνουν αυτά σε επίπεδο υπόγειου πολέμου, οι εξελίξεις τρέχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εφαρμοστεί εμπάργκο στην προμήθεια ιρανικού πετρελαίου, με καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα.
Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αποψίλωσης της επιρροής του Ιράν στη Λωρίδα της Γάζας και τη Συρία, που αν ολοκληρωθούν θα το αποδυναμώσουν γεωπολιτικά και θα περιορίσουν τις δυνατότητες του Ιράν σε επιχειρησιακό επίπεδο, να ασκεί πίεση και να απειλεί το Ισραήλ, μέσω της δράσης της Χεζμπολλάχ του Λιβάνου.
Όπως φαίνεται, ο κλοιός γύρω από το Ιράν στενεύει και το Ισραήλ, σε όχι και τόσο αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ, εξετάζει ορισμένα σενάρια.
Το 1980 είχε βρεθεί νεκρός στο δωμάτιό του, σε ξενοδοχείο των Παρισίων, ο Γιαχγιά ελ Μεσχέντ, πυρηνικός επιστήμονας που εργαζόταν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ. Μετά από δυο χρόνια, στις 7/6/1982, σμήνος αεροσκαφών F-16 και F-15, της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, πραγματοποίησαν επίθεση και κατέστρεψαν τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Οσιράκ, που βρισκόταν έξω από τη Βαγδάτη.
Βρισκόμαστε άραγε σε μια από τις τελευταίες φάσεις του έργου, θα δούμε προσεχώς στις οθόνες των τηλεοράσεών μας;
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.