Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Οργή Ιρακινών αξιωματούχων για χρήση UAV άνευ αδείας από τις ΗΠΑ

Αξιωματούχοι εκφράζουν οργή για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ χωρίς άδεια.
Οι αρχές του Ιράκ εκφράζουν οργή για τη χρήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενός μικρού στόλου μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών για την προστασία της πρεσβείας τους, των προξενείων τους και του προσωπικού της στη χώρα, έγραψε χθες η εφημερίδα New York Τimes.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισε την περασμένη χρονιά να χρησιμοποιεί UAVs σε πειραματική βάση και ενέτεινε τη χρήση τους μετά την αποχώρηση, τον Δεκέμβριο του 2011, των τελευταίων μάχιμων αμερικανικών μονάδων από τη χώρα.

Τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτά δεν φέρουν οπλισμό και έχουν στόχο την συγκέντρωση πληροφοριών και εικόνων για πιθανούς κινδύνους, όπως διαδηλώσεις ή οδοφράγματα, για τις δυνάμεις που παρέχουν ασφάλεια στο πεδίο, σύμφωνα με τους Τάιμς. Ανάμεσά τους είναι και μερικά μικρού μεγέθους τέτοια αεροσκάφη, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Όμως η αμερικανική κυβέρνηση χρειάζεται επίσημη έγκριση από μέρους της Βαγδάτης για τη χρήση των αεροσκαφών αυτών στην ιρακινή επικράτεια, σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη Ιρακινούς αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, μια τέτοια συμφωνία μοιάζει αδύνατον να συναφθεί λόγω των εντάσεων που έχουν ενσκήψει ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα για να δοθεί η άδεια. Αλλά ο Άλι αλ Μοσάουι, σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, και ο υπουργός Εσωτερικών Αντνάν αλ Ασάντι δήλωσαν ότι δεν έχει υπάρξει καμιά επαφή μαζί τους για το θέμα», ανέφεραν οι NYT.

«Ο εναέριος χώρος μας είναι δικός μας, όχι των ΗΠΑ», ήταν η αντίδραση του Ασάντι όταν ερωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.