Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Εμπορικές συμφωνίες Κίνας - Τουρκίας

Μια σειρά συμφωνιών συνεργασίας υπέγραψαν χθες στην Άγκυρα η Κίνα και η Τουρκία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην τουρκική πρωτεύουσα ο κινέζος αντιπρόεδρος Ζι Τζινπίνγκ.

Ο Ζι, που πρόκειται από το 2013 να γίνει νέος πρόεδρος της Κίνας, συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, με τον οποίο παρέστησαν στην τελετή υπογραφής συμφωνιών για τη γεωργία, την οικονομική και τραπεζική συνεργασία των δύο χωρών. Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών κατέληξαν σε συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap) ύψους 10 δισεκατομμυρίων γιουάν για τρία χρόνια.

Η Τουρκία είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κινέζου αντιπροέδρου, ο οποίος έχει ήδη επισκεφθεί τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, και έχει στόχο να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις της χώρας του αλλά και τις αμοιβαίες επενδύσεις με την Άγκυρα και να συζητήσει περιφερειακά ζητήματα, όπως η συριακή κρίση. Αργά χθες το απόγευμα ο Ζι επρόκειτο να συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναρρώνει από εγχείριση, στην οποία υποβλήθηκε, και δεν είχε τη δυνατότητα να μεταβεί στην Άγκυρα.

Χθες περίπου εκατό Ουιγούροι από τη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας περίμεναν τον Ζι έξω από το ξενοδοχείο του στην Άγκυρα, για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταχείριση της εν λόγω μειονότητας από το Πεκίνο. Οι Ουιγούροι κυμάτιζαν μια σημαία του Ανατολικού Τουρκεστάν και έκαψαν την κινεζική σημαία και μια φωτογραφία του Ζι, προτού παρέμβει η αστυνομία για να διαλύσει τη συγκέντρωση.
http://www.makthes.gr/news/world/84274/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.