Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Υπό πίεση, το Ιράν δρα απρόβλεπτα και επιθετικά

The New York Times

Αλλεπάλληλες επιθετικές κινήσεις από την πλευρά του Ιράν αυτή την εβδομάδα -απόπειρες δολοφονίας Ισραηλινών οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό, νέες θέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα και νέες απειλές για οικονομικά αντίποινα- καταδεικνύουν ότι οι Ιρανοί ηγέτες αντιδρούν με μανία, όλο και πιο απρόβλεπτα, στην κλιμάκωση των κυρώσεων της Δύσης. Μετά την αποκάλυψη νέων στοιχείων που εμπλέκουν το Ιράν στις επιθέσεις αυτής της εβδομάδας στην Ταϊλάνδη, την Ινδία και τη Γεωργία, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ ανήγγειλε την Τετάρτη τα τελευταία επιτεύγματα της χώρας του στον πυρηνικό τομέα, όπως τα αποκάλεσε, ενώ ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου απείλησε με προληπτικά αντίποινα για το πετρελαϊκό εμπάργκο της Ευρώπης, διαμηνύοντας ότι η Τεχεράνη θα αποκλείσει, πρώτη, από τις εξαγωγές, έξι ευρωπαϊκές χώρες.

«Ολα αυτά είναι όψεις του ιδίου μηνύματος», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαχίμι, αναλυτής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Το Ιράν λέει “αν μας χτυπήσετε, θα σας χτυπήσουμε κι εμείς και δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα”».

Η βροχή των ιρανικών αντιδράσεων λαμβάνει χώρα καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις παρακολουθούν στενά το ζήτημα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς τις προθέσεις της διχασμένης ιρανικής ηγεσίας. Την ώρα που ο κ. Αχμεντινετζάντ δήλωνε με περιφρόνηση ότι «η εποχή της αστυνόμευσης των κρατών έχει παρέλθει», ένας άλλος Ιρανός αξιωματούχος διαβεβαίωνε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για νέες συνομιλίες στο θέμα των πυρηνικών. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Αστον, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι έλαβε απάντηση από κορυφαίο Ιρανό αξιωματούχο στην πρόσκλησή της για διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο ιρανικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Αλάμ μετέδωσε ότι η χώρα προσφέρθηκε «να διεξαγάγει νέες εποικοδομητικές συνομιλίες». Αμερικανοί αξιωματούχοι αντέδρασαν με επιφύλαξη στην προσφορά και εκτίμησαν ότι ελάχιστη ουσία εμπεριέχουν η απειλή για το πετρέλαιο ή η ανακοίνωση του Αχμεντινετζάντ ότι το Ιράν διαθέτει νέες συσκευές φυγοκέντρισης ικανές να εμπλουτίσουν ουράνιο πιο γρήγορα. Ο Ιρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ζωντανά στην τηλεόραση την ώρα που επέβλεπε την τοποθέτηση εγχώριων ράβδων πυρηνικού καυσίμου στον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, διακηρύσσοντας ότι «οι αλαζονικές δυνάμεις δεν μπορούν να μονοπωλήσουν την πυρηνική τεχνολογία»... «Προσπάθησαν να μας εμποδίσουν επιβάλλοντας κυρώσεις και αποφάσεις, αλλά απέτυχαν». Τα λόγια του, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, «φαίνεται ότι διατυπώθηκαν πρωτίστως για εσωτερική κατανάλωση». «Οι Ιρανοί για πολλούς μήνες φτιάχνουν χρονοδιαγράμματα επιτευγμάτων, και με βάση τα δικά τους ημερολόγια, βρίσκονται πολλούς μήνες πίσω». Ούτε και η απειλή αποκλεισμού των έξι ευρωπαϊκών κρατών από τις πωλήσεις πετρελαίου είχε κάποιο σημαντικό αντίκτυπο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευσε τη σύναψη νέων πετρελαϊκών συμβολαίων με την Τεχεράνη τον περασμένο μήνα και ανακοίνωσε ότι θα σταματήσουν όλες οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν από 1ης Ιουλίου.

Οι επιθετικές κινήσεις του Ιράν υπογραμμίζουν την αδυναμία του, σχολίασε ο Καρίμ Σαντζαπούρ, ειδικός επί του ιρανικού ζητήματος στο κέντρο μελετών Κάρνετζι. «Το Ιράν μιλάει φωναχτά, αλλά κρατά μικρό παλούκι»... «Οι υποτιθέμενες τρομοκρατικές τους επιθέσεις πρόδωσαν ανικανότητα παρά φόβο, η αναγγελία της πυρηνικής προόδου είναι πιθανόν υπερβολή και η απειλή οικονομικών αντιποίνων αποδείχθηκε ακόμη μία μπλόφα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.