Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Θετική η Κλίντον στην απάντηση του Ιράν για τα πυρηνικά

Αν οι μεγάλες δυνάμεις επαναλάβουν τις συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αυτές θα πρέπει να εντάσσονται σε μια προσπάθεια διαρκείας η οποία θα μπορέσει να φέρει αποτελέσματα, δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας ότι οι δυνάμεις μελετούν μιαν επιστολή του Ιράν.

«Η απάντηση από την ιρανική κυβέρνηση είναι αυτή που περιμέναμε και, αν προχωρήσουμε, θα πρέπει να είναι μια συνεχής προσπάθεια που μπορεί να παράγει αποτελέσματα», δήλωσε η Κλίντον στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον.

Η Κλίντον είπε επίσης ότι η απάντηση του Ιράν στις μεγάλες δυνάμεις φαίνεται να αναγνωρίζει και να αποδέχεται ότι οι οποιεσδήποτε συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με μια συζήτηση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τόνισε μάλιστα ότι αν επαναληφθούν οι συνομιλίες, οι μεγάλες δυνάμεις--Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες--πρέπει να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι το Ιράν θα έρθει στο τραπέζι έτοιμο να συνομιλήσει ώσπου να επιτευχθεί η συμμόρφωσή του προς τις διεθνείς υποχρεώσεις του.

Η Κάθριν Άστον εξέφρασε από τη πλευρά της «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Είναι ίσως πιθανό το Ιράν να είναι έτοιμο να αρχίσει συνομιλίες. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη γι' αυτό», πρόσθεσε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.