Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Τεθωρακισμένα ξανά στο Μπαχρέιν, ένα χρόνο μετά

ΜΑΝΑΜΑ. Τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, με στόχο να απομακρύνουν διαδηλωτές, με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την εξέγερση υπέρ της δημοκρατίας, της 14ης Φεβρουαρίου 2011 και ενώ εκφράζονταν φόβοι πως οι διαδηλωτές θα επιχειρούσαν να ανακαταλάβουν την πλατεία Μαργαριταριού, στη Μανάμα, η οποία αποτέλεσε το σύμβολο της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος της δυναστείας των Αλ Χαλίφα. Λίγο πριν από το ξημέρωμα της ημέρας της επετείου, νεαροί εκτόξευσαν μολότοφ εναντίον οχημάτων της αστυνομίας, με αποτέλεσμα οι Αρχές του Μπαχρέιν να αποφασίσουν την ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, συνεπικουρούμενων από ελικόπτερα, στα σιιτικά χωριά γύρω από την πρωτεύουσα Μανάμα. H αστυνομία προχώρησε σε 30 συλλήψεις. Η επανεμφάνιση των τεθωρακισμένων στους δρόμους του Μπαχρέιν, για πρώτη φορά μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου, τον περασμένο Ιούνιο, καταδεικνύει την ανησυχία του σουνιτικού καθεστώτος για το ενδεχόμενο νέας εξέγερσης των σιιτών που αποτελούν την πλειοψηφία στη μικρή χώρα του Περσικού Κόλπου, η οποία, σημειωτέον, αποτελεί την έδρα του αμερικανικού 5ου στόλου.

Ενόψει της επετείου από τον ένα χρόνο της εξέγερσης, η οποία είχε ως πρότυπο τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης, κυρίως αυτές στην Τυνησία και την Αίγυπτο, και η οποία κατεπνίγη από τις κυβερνητικές δυνάμεις με τη συνδρομή της Σαουδικής Αραβίας, οι σιίτες πύκνωσαν τις διαδηλώσεις τους εκφράζοντας την οργή τους για το ότι η δυναστεία των Αλ Χαλίφα, που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 200 χρόνια, τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Την παραμονή της επετείου, στη Μανάμα σημειώθηκαν οδομαχίες μεταξύ αστυνομικών και σιιτών, οι οποίοι εκτόξευσαν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς και φώναζαν συνθήματα υπέρ του Χασάν Μουσάιμαα, του φυλακισμένου ηγέτη τους.

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς Χαμάντ μπιν Ισα Αλ Χαλίφα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, τόνισε ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εγκαινίασε προ δεκαετίας, δέσμευση την οποία αμφισβητούν ευθέως οι επικριτές του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.