Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Κατέλαβαν το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

A.P., Reuters, AFP

ΑΓΚΥΡΑ. Εν αναμονή της ανάκρισης του στενού συνεργάτη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών της γειτονικής χώρας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για παροχή υποστήριξης στο PKK, βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέλαβαν αργά το βράδυ της Τετάρτης το βήμα της Εθνοσυνέλευσης. Οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προχώρησαν σε αυτή την πρωτοφανή ενέργεια, εμποδίζοντας ουσιαστικά τις διεργασίες της τουρκικής Βουλής, προκειμένου να αποτρέψουν την έγκριση τροποποίησης του εσωτερικού κανονισμού του Σώματος για την οποία θεωρούν ότι αποσκοπεί αποκλειστικά στη φίμωση της αντιπολίτευσης. Στο πλευρό, μάλιστα, των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στάθηκαν βουλευτές τόσο από το Εθνικιστικό Κίνημα όσο και από το φιλοκουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Σεμίλ Σισέκ, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αιφνιδίασαν εκείνους του κυβερνώντος Κόμματος για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, καταλαμβάνοντας το βήμα της Βουλής. Ακολούθησαν πρωτοφανείς σκηνές, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν ύβρεις με τους συναδέλφους τους από το κυβερνών κόμμα. «Η τροποποίηση του κανονισμού ισοδυναμεί με πραξικόπημα», δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλισντάρογλου. Ο ίδιος, μάλιστα, χαιρέτισε την κίνηση της κατάληψης του βήματος της Βουλής ως «δημοκρατική» και ξεκαθάρισε ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίζει να μάχεται μέχρι να αποσυρθεί η επίμαχη τροποποίηση. Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Νουρετίν Κανικλί, έκανε λόγο για μια «βάναυση και αντιδημοκρατική» ενέργεια. «Το Κοινοβούλιο θα λειτουργήσει είτε το επιθυμεί η αντιπολίτευση είτε όχι», προειδοποίησε ο κ. Κανικλί.

Στο μεταξύ, ένας Τούρκος στρατιώτης και δεκατρείς Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia, αντάρτες του PPK άνοιξαν πυρ εναντίον τουρκικής περιπόλου στην Τσουκούρκα, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι έξι. Το Anatolia ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός αντεπιτέθηκε, σκοτώνοντας δεκατρία μέλη του PKK.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.