Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Mόσχα: Mεροληπτικό το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία

Αναπαραγωγή του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ, που είχε απορρίψει μαζί με την Κίνα στις 4 Φεβρουαρίου ασκώντας βέτο, θεωρεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το ψήφισμα που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη Συρία, επιμένοντας ότι δεν μπορούσε να το υποστηρίξει εφ' όσον οι συντάκτες του, «μερικά αραβικά και δυτικά κράτη», δεν δέχθηκαν τις ρωσικές τροποποιήσεις.

«Εκτιμούμε ότι το κείμενο του ψηφίσματος αναπαράγει ουσιαστικά το σχέδιο ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο καταψηφίστηκε από τη Ρωσία και την Κίνα, στις 4 Φεβρουαρίου, επειδή ήταν ελλειμματικό, λόγω προφανούς μεροληψίας, αποδίδοντας όλη την ευθύνη για τις εξελίξεις στη Συρία, αποκλειστικά στην κυβέρνηση της χώρας», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, οι συντάκτες του ψηφίσματος απέρριψαν όλες τις προτεινόμενες από εμάς προσθήκες και αυτό προσδιόρισε τη στάση της Ρωσίας απέναντί του».

Αναφερόμενο στην ουσία των ρωσικών προτάσεων για τη Συρία ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς είπε ότι «η στάση μας συνίσταται στην απαίτηση για άμεση κατάπαυση του πυρός, απ' όλες τις πλευρές της διαμάχης και εναντιώνεται σε κάθε έξωθεν παρέμβαση, ιδιαίτερα βίαιη, καθώς και στην επιβολή έξωθεν σεναρίων διευθέτησης της κρίσης στη Συρία» και συμπλήρωσε ότι η Μόσχα τάσσεται «υπέρ της έναρξης ενδοσυριακού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της χώρας».

«Την ίδια στιγμή είμαστε έτοιμοι συνεργαζόμενοι με τους διεθνείς μας εταίρους, να αναζητήσουμε μία αμοιβαίως αποδεικτή μορφή της επίλυσης της κρίσης στη Συρία, στο επίπεδο του ΟΗΕ, υπό τον όρο να τεθούν ως ακρογωνιαίος λίθος τα συμφέροντα του συριακού λαού, η ειρήνη και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.