Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Εγκαταλείπει τo ιρανικό πετρέλαιο η Κίνα, αναζητά λύσεις σε Σαουδική Αραβία και Αφρική


Η Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.
Πεκίνο: Η κινεζική κυβέρνηση αναζητεί πλέον όλες τις εναλλακτικές εφικτές ποσότητες πετρελαίου για να κινήσει την οικονομία της καθώς οι εισαγωγές του ιρανικού πετρελαίου παρουσιάζονται αισθητά μειωμένες λόγω της πίεσης της Δύσης κατά του Ιράν.Το Πεκίνο στρέφεται πλέον προς την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, την Αυστραλία, τα δυτικοαφρικανικά κράτη και τη Ρωσία.

Πηγές της κινεζικής βιομηχανίας μιλώντας στο Reuters επιβεβαίωσαν ότι σαουδαραβικό είναι κατά κύριο λόγο το πετρέλαιο που αντικατέστησε το εισαγόμενο ιρανικό τους λίγους τελευταίους μήνες.

Έως πρόσφατα, το Πεκίνο απορροφούσε μόνο του το 20% των εξαγωγών ιρανικού Πετρελαίου. Ωστόσο αυτό έπαψε να ισχύει από την αρχή του έτους: σήμερα το Πεκίνο σε ημερήσια βάση εισάγει τη μισή ποσότητα ιρανικού πετρελαίου συγκριτικά με το 2011.

Από την άλλη πλευρά 200 χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εξάγονται ημερησίως σε ασιατικές χώρες, κυρίως την Κίνα, αναφέρει αμερικανική πηγή του πετρελαϊκού τομέα. Άλλη πηγή είπε ότι αυτό συμβαίνει από τα μέσα του Οκτωβρίου.

Το Ριάντ προσφέρει μάλιστα και έκτακτες παραδόσεις της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών αργού εάν άλλοι πελάτες του Πεκίνου για κάποιο λόγο δεν έχουν ετοιμοπαράδοτο πετρέλαιο.

Στις εισαγωγές πετρελαίου στην κινεζική αγορά καίριο ρόλο παίζει η Unipec, ο εμπορικός βραχίονας των κρατικών διυλιστηρίων Sinopec Corp., εκπρόσωπος των οποίων χαρακτήρισε, μιλώντας ανώνυμα, δελεαστικές τις τιμές εξαγωγής του σαουδαραβικού αργού.

Τον Δεκέμβριο, για τον οποίο υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία, η Κίνα εισήγαγε ημερησίως 1,12 εκατομμύρια βαρέλια σαουδαραβικού αργού, λιγότερα από τον Νοέμβριο, όταν εισήχθησαν 1,17 εκατομμύρια βαρέλια.

Πάντως, πηγές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο κάνει εναλλακτικές εισαγωγές πετρελαίου αποσκοπώντας στην άσκηση μεγάλης πίεσης στην ιρανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα δικά της πετρελαϊκά τιμολόγια.

Πρόκειται για σπέκουλα της Unipec σχολίασε πηγή λέγοντας ότι «εφόσον κερδίσει, θα καταφέρει να προμηθευθεί σε πολύ προσιτή τιμή το ιρανικό πετρέλαιο».

Για τον Μάρτιο προγραμματίζεται η παράδοση στο Πεκίνο μεγάλου φορτίου ρωσικού πετρελαίου (συνολικά 3,65 εκατομμύρια βαρέλια) για τα οποία μάλιστα η Κίνα πέτυχε εκπτωτικό κουπόνι, για κάθε βαρέλι, πιθανώς ως 6 αμερικανικά δολάρια.Επίσης το Πεκίνο θα παραλάβει συνολικά τέσσερα φορτία πετρελαίου από την Αυστραλία, από τα κοιτάσματα στη θάλασσα του Τιμόρ.Την ίδια ώρα, ρεκόρ όλων των εποχών σημειώνουν οι εξαγωγές πετρελαίου δυτικοαφρικανικών κρατών για την κινεζική βιομηχανία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.