Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πρόβα για «Κουρδική Άνοιξη» στην Τουρκία Συγκρούσεις και οδομαχίες με αφορμή τους εορτασμούς για το κουρδικό νέο έτος


Στην Τουρκία η χθεσινή ημέρα περνά στην ιστορία ως «γενική πρόβα για την Κουρδική Άνοιξη». Αυτό συμπεραίνουν σήμερα οι προσεκτικοί Τούρκοι και Κούρδοι αναλυτές. Χθες, σε διάφορες τουρκικές πόλεις, χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με τις δυνάμεις ασφαλείας. Αφορμή για τις νέες αναταραχές υπήρξε η κουρδική εορτή Newroz, την οποία εορτάζουν οι Κούρδοι της Μεσοποταμίας κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.


Απαντώντας στο νέο κύμα πολιτικών συλλήψεων, οι εκπρόσωποι του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος της Τουρκίας, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τους φετινούς εορτασμούς για το Newroz, το κουρδικό νέο έτος, χθες. Έτσι, σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, όπως την Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιάρμπακιρ, χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στις πλατείες. Την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την έναρξη των εορτασμών στις 18 Μαρτίου. Έτσι, χθες, οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές και η δυναμική επέμβαση τους είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα συγκρούσεων και οδομαχιών στην Κωνσταντινούπολη και στο Ντιγιάρμπακιρ.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι οδομαχίες συνεχίστηκαν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκε ένας Κούρδος διαδηλωτής και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι. Τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την πληροφορία ότι στα παράλια του Βοσπόρου δολοφονήθηκε ένα μέλος της τοπικής οργάνωσης του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).

Στο Ντιγιάρμπακιρ, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας, η τουρκική αστυνομία έριξε χημικά στους διαδηλωτές από ένα ελικόπτερο της αστυνομίας.

Οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την τουρκική αστυνομία συνεχίστηκαν τις απογευματινές ώρες της Κυριακής λίγα μέτρα πιο πέρα από τα ιστορικά, βυζαντινά τείχη της Κωνσταντινούπολης. Σε μια περίπτωση, διαδηλωτής, ο οποίος επιχείρησε να αποφύγει τις δυνάμεις ασφαλείας, πήδηξε στη θάλασσα του Μαρμαρά και απομακρύνθηκε από την ακτή κολυμπώντας.

Σήμερα, η πλειοψηφία των προσεκτικών κουρδικών και τουρκικών αναλύσεων τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η χθεσινή μέρα ήταν μια γενική πρόβα για την εξέγερση των Κούρδων και την Κουρδική Άνοιξη στην Τουρκία».

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.