Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Σφοδρές μάχες χθες στη Δαμασκό

Δύο ημέρες μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση
στη συριακή πρωτεύουσα, με τους 27 νεκρούς
Reuters, AFP, BBC

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Σφοδρές μάχες ξέσπασαν χθες στην πόλη της Δαμασκού, οι χειρότερες από την έναρξη της συριακής εξέγερσης πριν από έναν χρόνο. Οι μάχες κοντά στο κέντρο της εξουσίας του Ασαντ φαίνεται ότι ήταν μια προσπάθεια των εξεγερμένων, που εκδιώχθηκαν από τη Χομς και την Ιντλίμπ και δέχθηκαν επίθεση στην ανατολική πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, να δείξουν ότι εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή για το καθεστώς.

Ο ήχος βαρέων πολυβόλων και αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων τάραξε τη νυχτερινή ηρεμία στο προάστιο Αλ Μέζε, όπου βρίσκονται τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών και οι ξένες πρεσβείες, επίθεση που είχε ως συνέπεια τον θάνατο δύο «τρομοκρατών» κι ενός μέλους των δυνάμεων ασφαλείας, όπως μετέδωσε χθες το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA.

Παράλληλα, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που εστάλη από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, έφθασε χθες στη Συρία για να συζητήσει με το καθεστώς την επίτευξη εκεχειρίας και την ανάπτυξη ομάδας παρατηρητών. Η Μόσχα κάλεσε χθες τη Δαμασκό να συμφωνήσει σε μια καθημερινή κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους. Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει νωρίτερα ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η οποία επικαλείται το δίκτυο Al Jazeera, αναφέρει ότι σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, τα οποία διοχέτευσε φυγάς του καθεστώτος, ο Μπασάρ αλ Ασαντ υπογράφει προσωπικά τα σχέδια καταστολής των εξεγερμένων. Εκατοντάδες σελίδες εμπιστευτικών εγγράφων αποκαλύπτουν ότι γίνονται καθημερινές συσκέψεις όλων των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και των δυνάμεων ασφαλείας και καταστρώνονται σχέδια καταστολής, την εφαρμογή των οποίων εγκρίνει ο ίδιος ο Σύρος ηγέτης.

Η χθεσινή ένοπλη αντιπαράθεση ακολούθησε δύο ημέρες μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό, με 27 νεκρούς στην καρδιά της πόλης, εγείροντας φόβους ότι η πρωτεύουσα μπορεί να οδηγηθεί σε μακελειό.

«Αυτές οι συγκρούσεις ήταν οι πιο βίαιες και πιο κοντινές στην έδρα των δυνάμεων ασφαλείας στη Δαμασκό από την έκρηξη της συριακής επανάστασης», είπε χθες ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με έδρα τη Βρετανία.

Κάτοικοι της Δαμασκού είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι μάχες στο Αλ Μέζε περιελάμβαναν μια επίθεση εξεγερμένων στην περιοχή Western Villas, κοντά στο σπίτι του Ασεφ Σαουκάτ, γαμπρού του Ασαντ και υποδιοικητή του συριακού στρατού. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δυνάμεις του Ασαντ εισέβαλαν στη σουνιτική πόλη Ντέιρ αλ Ζορ χθες και κατέλαβαν περιοχές που ήλεγχε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός - μια ελαφρά οπλισμένη αντιστασιακή ομάδα, από στρατιωτικούς που έχουν αποσκιρτήσει από τα συριακά στρατεύματα.

Η Τουρκία έθεσε θέμα επιβολής «ουδέτερης ζώνης» στη Συρία, προκειμένου να προστατεύσει όσους προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα. Αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι 279 Σύροι διέσχισαν τα σύνορα μεταξύ 18 και 19 Μαρτίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων από τη Συρία σε 16.446 ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.