Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Συμμαχία κατά του ακριβού πετρελαίου

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία σχεδιάζουν αποδέσμευση αποθεμάτων για αναχαίτιση υψηλών τιμών
Με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία προτίθεται να ενώσει τις δυνάμεις της η Γαλλία σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το πρόσφατο ράλι των πετρελαϊκών τιμών. Ενα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα και λίγες ημέρες αφότου κύκλοι του Λονδίνου έκαναν λόγο για πιθανή συνεργασία με την Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό, ο Γάλλος υπουργός Ενέργειας, Ερίκ Μπεσόν, δήλωσε χθες ότι το Παρίσι πραγματοποιεί επαφές με ΗΠΑ και Βρετανία για την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων τους.

Επικαλούμενη κύκλους του Γάλλου προέδρου, η εφημερίδα Le Monde έγραψε ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να γίνει «μέσα στις επόμενες εβδομάδες». Ο κ. Μπεσόν αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που ζήτησαν συνεργασία με τη Γαλλία, την οποία το Παρίσι «υποδέχθηκε θετικά». Δήλωσε επίσης ότι οι χώρες αναμένουν τα συμπεράσματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία είναι αρμόδια για τον συντονισμό της αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων στην πετρελαϊκή προσφορά. Σύμφωνα, δε, με τη Γαλλίδα υπουργό Προϋπολογισμού και κυβερνητική εκπρόσωπο, Βαλερί Πεκρές, η χώρα συμμετέχει μαζί με τις άλλες δύο στις διαβουλεύσεις με την ΙΕΑ ώστε να λάβει το «πράσινο φως».

Το ράλι των τιμών προβληματίζει τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα –υποψήφιος για επανεκλογή τον Νοέμβριο– βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την εκτίναξη των τιμών της βενζίνης. Στη Γαλλία, το ρεκόρ στις τιμές των καυσίμων έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δεν έχει ενημερωθεί για επίσημο αίτημα αποδέσμευσης αποθεμάτων από τις ΗΠΑ, όμως δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δικαιολογείται από τον νόμο.

Πάντως, στις αγορές πετρελαίου φαίνεται ότι η εποχή των τριψήφιων τιμών θεωρείται απλώς παροδική. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, στην αγορά του Λονδίνου το Brent στα συμβόλαια για παράδοση σε 3–5 χρόνια διατίθεται με τη μεγαλύτερη διαφορά τιμής σε σχέση με την τιμή spot. Η τελευταία κινείται σε ρυθμούς ράλι, κερδίζοντας σχεδόν 20 δολάρια από τις αρχές του έτους για να ξεπεράσει προχθές τα 125 δολάρια το βαρέλι, λόγω προβλημάτων στην προσφορά και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας για το Ιράν. Την ίδια περίοδο, το Βrent στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου 2018 έχει κερδίσει μόλις 1 δολάριο, στα 95 δολάρια το βαρέλι. Η διαφορά με την τιμή spot –άνω των 30 δολαρίων– συνιστά ρεκόρ.

Οι τιμές του αργού υποχωρούσαν χθες στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, εν μέσω των επαφών του Παρισιού και μετά τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, βάσει των οποίων τα αποθέματα αργού της χώρας κατέγραψαν αύξηση 7,1 εκατ. βαρελιών την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2010 και υπερδιπλάσια των προβλέψεων. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη υποχώρησε περισσότερο από 2,1%, κοντά στα 105 δολάρια το βαρέλι. Το Βrent έκλεισε στα 123,71 δολάρια, με πτώση 1,5%. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή παραμένει ενισχυμένη περισσότερο από 15% για το τρέχον τρίμηνο, προδιαγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 14 ετών. Στη Νέα Υόρκη, η άνοδος της τιμής είναι της τάξης του 6,3% το ίδιο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.