Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Αδιευκρίνιστος ο τρόπος εφαρμογής του Σε ισχύ η αναθεώρηση για τα μειονοτικά σχολεία της Τουρκίας

Αγκυρα: Τέθηκε σε ισχύ στην Τουρκία η αναθεωρημένη μορφή του Κανονισμού Ιδιωτικών Σχολών, από τον οποίο αφαιρέθηκε η διάταξη ότι στα μειονοτικά σχολεία (ελληνικά, αρμενικά και εβραϊκά) μπορούν να σπουδάζουν μόνο μαθητές των μειονοτήτων, γεγονός που ερμηνεύεται ως παροχή δικαιώματος σε μαθητές με ξένη υπηκοότητα, να σπουδάζουν στα σχολεία αυτά.

Ο νέος Κανονισμός δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, από το άρθρο 53 του προηγούμενου κανονισμού που αναφερόταν στα μειονοτικά σχολεία (άρθρο 50 στο νέο κανονισμό) αφαιρέθηκε η διάταξη «στα σχολεία αυτά μπορούν να σπουδάσουν μόνο τέκνα υπηκόων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, που ανήκουν σε μειονότητα».

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο τουρκικός Τύπος είχε γράψει ότι επίκειται αλλαγή στον Κανονισμό. Το θέμα είναι υπό συζήτηση εδώ και περίπου δύο χρόνια, από τότε που η τέως υπουργός Παιδείας, Νιμέτ Τσουμπουκτσού, είχε δηλώσει πως το υπουργείο εργάζεται για να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε στα αρμενικά μειονοτικά σχολεία να μπορούν να σπουδάζουν και μαθητές με υπηκοότητα της Αρμενίας.

Ωστόσο, είναι αδιευκρίνιστο το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος Κανονισμός. Η διάταξη που αναφέρει ότι στα μειονοτικά σχολεία μπορούν να σπουδάζουν μαθητές που ανήκουν σε μειονότητα και είναι πολίτες της Τουρκίας, παρά την αφαίρεση από τον Κανονισμό, εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στο νόμο περί ιδρυμάτων ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Πέρα από τη διαφορά αυτή που υπάρχει πλέον μεταξύ του νόμου και του κανονισμού, αδιευκρίνιστο παραμένει αν πράγματι ανοίγει ο δρόμος για να σπουδάζουν σε ένα ελληνικό μειονοτικό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη, μαθητές που είναι πολίτες της Ελλάδας, ή κάποιος για παράδειγμα Ιταλός μαθητής με ελληνική υπηκοότητα, ή Έλληνας μαθητής με υπηκοότητα τρίτης χώρας, π.χ. Κύπρου ή Αυστραλίας.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.