Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Σταθερές οι ΗΠΑ για το Αφγανιστάν

Δεν αναθεωρούν τη στρατηγική τους, ούτε θα επισπεύσουν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους
KΑΜΠΟΥΛ. Δεν αναθεωρούν τη στρατηγική τους στο Αφγανιστάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε πρόκειται να επισπεύσουν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους, στον απόηχο της εν ψυχρώ δολοφονίας 16 Αφγανών αμάχων –στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά– από Αμερικανό στρατιώτη που βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ, την περασμένη Κυριακή. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόμι Βάιετορ, απηχώντας την άποψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρις ότου ολοκληρώσουν το έργο τους και θα αποσυρθούν από τη χώρα μέχρι τα τέλη του 2014, όπως έχει οριστεί από το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να ερευνήσει το τραγικό και αποτρόπαιο, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, περιστατικό της περασμένης Κυριακής. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η έρευνα «θα ακολουθήσει τα γεγονότα», όπου και αν αυτά οδηγούν, και πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε φέρει ευθύνη γι’ αυτά, θα διωχθεί αναλόγως. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, ανέφερε ότι ο δράστης του περιστατικού αντιμετωπίζει ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής, εφόσον καταδικαστεί.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από τις δηλώσεις Ομπάμα, σημειώθηκαν στο Αφγανιστάν τα πρώτα αντίποινα για το περιστατικό της περασμένης Κυριακής ενώ εντείνονται οι φόβοι για αναζωπύρωση της βίας, ανάλογης με αυτή που είχε εκδηλωθεί όταν τον περασμένο μήνα Αμερικανοί στρατιώτες έκαψαν αντίτυπα του Κορανίου.

Χθες, Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον αντιπροσωπείας της αφγανικής κυβέρνησης, η οποία επισκεπτόταν τα χωριά Μπαλάντι και Αλκοζάι, στην περιφέρεια Παντσάι, της επαρχίας Κανταχάρ, όπου σκοτώθηκαν εν ψυχρώ οι 16 άμαχοι. Από τα πυρά των Ταλιμπάν σκοτώθηκε ένας Αφγανός στρατιώτης, ενώ ένας ακόμη Αφγανός στρατιώτης και ένας στρατιωτικός δικαστής τραυματίστηκαν.

«Εκφράζαμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων όταν ακούσαμε δύο ελαφρείς πυροβολισμούς», είπε ο Καγιούμ Καρζάι, αδελφός του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος μετείχε μαζί με έναν ακόμη αδελφό του Αφγανού προέδρου στην κυβερνητική αντιπροσωπεία. «Και υποθέσαμε ότι ήταν άνδρες του αφγανικού στρατού, οι οποίοι είχαν αρχίσει να πυροβολούν στον αέρα». Λίγο πριν από την επίθεση, οι Ταλιμπάν είχαν απειλήσει ότι θα αποκεφαλίσουν και θα σκοτώσουν τους υπαίτιους της σφαγής των αμάχων στα δύο χωριά. Διάχυτη ήταν η οργή των κατοίκων στα δύο χωριά, την οποία εξέφραζαν στους κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Ο κυβερνήτης της Κανταχάρ προσπαθούσε να εξηγήσει στο πλήθος ότι ο δράστης ήταν μόνο ένας στρατιώτης, ο οποίος δεν είχε σώας τας φρένας. Ομως, οι άνθρωποι του χωριού φώναζαν και ήταν οργισμένοι. Δεν άκουγαν τον κυβερνήτη και τον κατηγόρησαν ότι υπερασπίζεται τους Αμερικανούς αντί να υπερασπίζεται τους πολίτες της Κανταχάρ», είπε ο Αμπντούλ Ραχίμ Αγιούμπι, βουλευτής της Κανταχάρ, που επίσης μετείχε στην κυβερνητική αντιπροσωπεία.

Γεμάτοι οργή ήταν και οι εκατοντάδες φοιτητές που διαδήλωσαν στο Τζαλαλαμπάντ, σε απόσταση 125 χλμ. ανατολικά της Καμπούλ. «Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στον στρατιώτη που σκότωσε τους αμάχους μας», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων έκαψαν ομοιώματα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αλλοι διαδηλωτές ζητούσαν δημόσια δίκη του δράστη για τον οποίον οι αμερικανικές αρχές είπαν ότι πρόκειται για έναν άνδρα 38 ετών, παντρεμένο και πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος είχε λάβει εκπαίδευση ελεύθερου σκοπευτή και προσφάτως είχε τραυματιστεί στο κεφάλι στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.