Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Κύμα συλλήψεων από φόβο μιας «κουρδικής άνοιξης»

ΑΓΚΥΡΑ. Σε μαζικές συλλήψεις τοπικών αξιωματούχων και ηγετικών στελεχών επαγγελματικών ενώσεων καταφεύγουν οι τουρκικές αρχές, φοβούμενες μια «κουρδική άνοιξη», μια εξέγερση, δηλαδή, αντίστοιχη μ’ εκείνες που συντάραξαν τον αραβικό κόσμο. Ολοι οι συλληφθέντες διώκονται με την κατηγορία της συμμετοχής στην Ενωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), η οποία θεωρείται αστική πτέρυγα του PKK. Το κύμα συλλήψεων, σε συνδυασμό με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, καθιστά ξεκάθαρο ότι το «κουρδικό άνοιγμα», που είχε προ διετίας υποσχεθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ανήκει στο παρελθόν, ενώ επικρατεί η αίσθηση πως είναι ζήτημα χρόνου πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

«Η εξουσία δείχνει το πραγματικό εθνικιστικό και κατασταλτικό της πρόσωπο, επιδιώκοντας να συνθλίψει τις δομές του κουρδικού κινήματος που θεωρεί απειλητικές για την ηγεμονία της», τονίζει στη γαλλική «Liberation» η Σεμπαχάτ Τουντσέλ, βουλευτής του BDP, του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικές επιχειρήσεις εις βάρος των Κούρδων έχουν προ πολλού πάψει να αποτελούν μεγάλη είδηση στην Τουρκία, εκτός και αν πρόκειται για περιπτώσεις με πρωταγωνιστές διανοούμενους. Αντιδράσεις, για παράδειγμα, υπήρξαν για τη φυλάκιση του συνταγματολόγου Μπούρσα Ερσανλί και του εκδότη Ρατζίπ Ζαρακολού. «Είναι μια εκστρατεία για τον εκφοβισμό των διανοουμένων, ώστε οι Κούρδοι να χάσουν κάθε στήριξη», σχολίασε από τη φυλακή ο κ. Ζαρακολού, που ήταν ο πρώτος που εξέδωσε πριν από 15 χρόνια βιβλία για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Και οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι έλαβαν μέρος σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πανεπιστήμια του BDP, με θέμα την προοπτική μιας κουρδικής εξέγερσης, αντίστοιχες μ’ εκείνες στα αραβικά κράτη.

Πάνω από 6.400 άτομα κρατούνται σήμερα στις τουρκικές φυλακές στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου που έχει ήδη δεχθεί αυστηρή κριτική από τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως, μάλιστα, επισημαίνει η «Liberation», βάσει του συγκεκριμένου αντιτρομοκρατικού νόμου, μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης μπορεί να θεωρηθεί οποιοσδήποτε εκφράζει απόψεις αντίθετες με τη στρατηγική του τουρκικού κράτους. Στους κρατουμένους συγκαταλέγονται 70 δημοσιογράφοι, 67 δικηγόροι, όπως και δεκάδες δήμαρχοι, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

«Δεν έχει βρεθεί πάνω σε κανένα τους κάποιο όπλο και δεν τους αποδίδεται καν κάποια κατηγορία για βίαιη πράξη», υποστήριξε ο πρώην δικηγόρος και νυν βουλευτής του BDP, Χασίπ Καμπλάν. «Οι φάκελοι του κατηγορητηρίου είναι άδειοι και οι κατηγορίες πολιτικές», συνέχισε ο ίδιος, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι Κούρδοι καταφεύγουν στα βουνά της νοτιοανατολικής Τουρκίας φοβούμενοι τη σύλληψη. «Βλέπω την οργή να φουντώνει», τόνισε η κ. Τουντσέλ. «Αν ο κόσμος και κυρίως οι νέοι, δεν έχουν ελπίδα, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.