Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ρωσικές πιέσεις προς τη Συρία

Α.P., AFP

ΒΗΡΥΤΟΣ. Πρόθεση να πιέσει το συριακό καθεστώς προκειμένου να αποδεχθεί την παρουσία διεθνών παρατηρητών, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι θα αναλάβουν την επιτήρηση μιας εκεχειρίας η οποία θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα και από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εξέφρασε χθες η Ρωσία. «Πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί μια κατάσταση όπου οι φίλα προσκείμενες στην αντιπολίτευση ένοπλες ομάδες θα παραμείνουν εντός των πόλεων, την ώρα που ο συριακός στρατός θα έχει αποχωρήσει», τόνισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν μονομερώς από τα αστικά κέντρα», πρόσθεσε ο ίδιος. Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ ξεκαθάρισε ότι το Κρεμλίνο δεν προτίθεται να διακόψει τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στη Συρία. Ο ίδιος, μάλιστα, παραδέχθηκε ότι Ρώσοι ειδικοί βρίσκονται ήδη στη Δαμασκό προκειμένου να συμβουλεύσουν τους αξιωματικούς του συριακού στρατού όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας και την αξιοποίηση των νέων όπλων.

Την ίδια στιγμή και ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Κόφι Ανάν δήλωνε χθες ότι αναμένει από στιγμή σε στιγμή την απάντηση της Δαμασκού στις προτάσεις που έχει καταθέσει για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, το καθεστώς Ασαντ προκήρυσσε τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαΐου. Οι εκλογές θα είναι οι τρίτες από τότε που ο Μπασάρ Ασαντ διαδέχθηκε τον πατέρα του, Χαφέζ, στην προεδρία της χώρας το 2000, αλλά οι πρώτες που θα πραγματοποιηθούν βάσει του πολυκομματικού συστήματος το οποίο προβλέπεται από το νέο Σύνταγμα της χώρας. Θεωρείται, πάντως, δεδομένο ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα συμμετάσχουν. Τέλος, 22 άνδρες του συριακού στρατού φέρονται να σκοτώθηκαν χθες, σε δύο ενέδρες λιποτακτών στην επαρχία της Ιντλίμπ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.