Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μειώθηκε ραγδαία η στήριξη των Αμερικανών προς τον πόλεμο στο Αφγανιστάν



Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Ν.Υ Τimes και του CBS News.

Η στήριξη των Αμερικανών για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μειώθηκε ραγδαία τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Τimes και του CBS News που δόθηκε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων- δηλαδή το 69%-απάντησαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ποσοστό μεγαλύτερο από το 53% που ήταν τον Νοέμβριο και το υψηλότερο από τότε που η δημοσκόπηση των New York Τimes/CBS News με το ίδιο ερώτημα ξεκίνησε το 2009, μετέδωσε το CBS.

Το 68% απάντησε ότι ο πόλεμος πηγαίνει «κάπως άσχημα» ή «πολύ άσχημα» σε σύγκριση με 42% που είχαν την ίδια άποψη τον Νοέμβριο του 2011, αναφέρει δημοσίευμα των New York Τimes.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης των Τimes/CBS News συνάδουν με εκείνα από άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν μείωση στο ποσοστό εκείνων οι οποίοι στηρίζουν τον πόλεμο.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από την δολοφονία 17 Αφγανών πολιτών για την οποία κατηγορείται ένας Αμερικανός στρατιώτης, τα επεισόδια βίας που ξέσπασαν μετά την βεβήλωση Κορανίων από τα αμερικανικά στρατεύματα τον περασμένο μήνα και τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών από επιθέσεις των Αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η αρνητική άποψη για τον πόλεμο εμφανίζεται αυξημένη ανάμεσα τόσο σε Δημοκρατικούς όσο και σε Ρεπουμπλικανούς.

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να παραδώσει τον έλεγχο της ασφάλειας της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις μέχρι το τέλος του 2014. Το 44% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσυρθούν νωρίτερα απ΄ό,τι είναι προγραμματισμένο. Το 33% απάντησαν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να τηρήσει το παρόν χρονοδιάγραμμα και το 3% ότι θα πρέπει να αποσυρθούν τώρα.

Το 17% απάντησαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν για όσο καιρό χρειάζεται προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 996 ενηλίκων τηλεφωνικώς από τις 21 ως τις 25 Μαρτίου και έχει περιθώριο σφάλματος συν/πλην τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.