Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κύμα πληγμάτων σάρωσε το Ιράκ

Πενήντα, τουλάχιστον, νεκροί και πάνω από διακόσιοι τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός
Α. P., AFP

ΒΑΓΔΑΤΗ. Πενήντα, τουλάχιστον, νεκροί και περισσότεροι από διακόσιοι τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του άνευ προηγουμένου κύματος τρομοκρατικών επιθέσεων που σάρωσε χθες την ιρακινή επικράτεια. Οι επιθέσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δώδεκα πόλεις του Ιράκ ανήμερα την επέτειο της αμερικανικής εισβολής, δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα της χώρας να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή της προγραμματισμένης για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη. Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο ότι οι επιθέσεις, οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα του βραχίονα της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, σημειώθηκαν στα όρια της Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχει διατάξει η κυβέρνηση Αλ Μαλικί ενόψει της συνόδου. Σημειώνεται ότι η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η πρώτη που διεξάγεται στο Ιράκ έπειτα από είκοσι ολόκληρα χρόνια και η πρώτη σε κράτος-μέλος του οργανισμού όπου στην εξουσία βρίσκονται οι σιίτες.

Εκτός από τη Βαγδάτη, τρομοκρατικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κερμπάλα του νοτίου Ιράκ, στο Κιρκούκ, στο Μπαϊτζί, στη Σαμάρα, στην Τουζ Χουμάρτο, στην Ντακούκ, στην Ντιλουίγια, στο Ραμαντί, στη Χίλα, στη Λατίφια και στη Μαχμουντίγια. Η ιερή για τους σιίτες πόλη της Κερμπάλα ήταν αυτή που κατέβαλε τον μεγαλύτερο φόρο αίματος, καθώς δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από πενήντα τραυματίστηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση σε εμπορικό δρόμο. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη στις 7 το πρωί τοπική ώρα στην είσοδο εστιατορίου, προκαλώντας τον πανικό. Λίγα, μόλις, λεπτά αργότερα εξερράγη ένα ακόμα παγιδευμένο όχημα αυτή τη φορά έξω από εμπορικό κατάστημα. Στα θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης συγκαταλέγονται πέντε, τουλάχιστον, Ιρανοί προσκυνητές. Η Κερμπάλα αποτελεί σημαντικό προορισμό για τους σιίτες μουσουλμάνους λόγω του τεμένους του Ιμάμ Χουσεΐν, αλλά και εκείνου του Ιμάμ Αμπάς.

Την ίδια σχεδόν στιγμή, ένα ακόμα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα ανατινασσόταν σε απόσταση λίγων μέτρων από το υπουργείο Εξωτερικών στην καρδιά της Βαγδάτης, προκαλώντας τον θάνατο τριών περαστικών. Λίγο νωρίτερα, άγνωστοι είχαν ανοίξει πυρ στο εσωτερικό εκκλησίας στα προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας τρεις πολίτες. Στο δε Κιρκούκ του βορείου Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα, συμπαρασύροντας στον θάνατο δεκατρία άτομα. «Ολοι οι συνάδελφοί μου σκοτώθηκαν», δήλωσε ο τραυματισμένος αστυνομικός Μοχάμεντ Σομπχέ. «Οσο ζω δεν θα ξεχάσω τις κραυγές τους», πρόσθεσε. Οι ιρακινές αρχές, πάντως, κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στις πόλεις Μπακούμπα και Φαλούτζα.

Την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στη Βαγδάτη ανέλαβε με χθεσινή της ανακοίνωση στο Διαδίκτυο η Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση, στόχος της επίθεσης στα όρια της Πράσινης Ζώνης ήταν η υπηρεσία που έχει αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου. «Ο θάνατος σας προσεγγίζει όταν δεν τον περιμένετε», καταλήγει το απειλητικό μήνυμα της Αλ Κάιντα ενόψει της συνόδου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.