Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Συνολικά 51 νεκροί από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν σε όλο το Αφγανιστάν



Στους 51 ανέρχονται οι νεκροί από τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της χώρας.

Από τις επιθέσεις αυτές έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άμαχοι και έντεκα μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας ενώ σκοτώθηκαν και οι 36 καμικάζι Ταλιμπάν που είχαν βάλει στο στόχαστρο κυβερνητικά κτίρια, διπλωματικές αποστολές και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Σύμφωνα πάντα με τον επίσημο απολογισμό, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 75. Από αυτούς, οι 25 είναι άμαχοι και οι υπόλοιποι Αφγανοί στρατιώτες ή αστυνομικοί.

Ισχυρές εκρήξεις και σφοδρά πυρά ακούγονταν μέχρι σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, καθώς διεξάγονταν σκληρές μάχες με μαχητές των Ταλιμπάν, που ήταν οχυρωμένοι στο κέντρο της διπλωματικής συνοικίας της πρωτεύουσας.

Ελικόπτερα του NATO εξαπέλυσαν επιθέσεις σε ένοπλους κρυμμένους σε ένα κτίριο υπό κατασκευή που επιβλέπει το αρχηγείο της δύναμης του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρεσβείες, περιλαμβανομένων αυτών της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες από το μεσημέρι χθες, με επιθέσεις εναντίον πρεσβειών, ενός σούπερ-μάρκετ, ενός ξενοδοχείου και της βουλής, χαρακτηρίζεται μια από τις πιο σοβαρές στην Καμπούλ αφότου αφγανικές δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ και συμμάχων τους ανέτρεψαν το καθεστώς των Ταλιμπάν το 2001. Υπογραμμίζει ότι οι μαχητές έχουν την ικανότητα να πλήττουν την αυστηρά φρουρούμενη διπλωματική συνοικία της πόλης ακόμα και μετά από δέκα χρόνια πολέμου.

Την ευθύνη για την επίθεση διεκδίκησαν οι Ταλιμπάν, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι Χακάνι, ένα δίκτυο μαχητών που έχουν σχηματίσει μέλη φυλών στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, είναι πιθανότατα αναμεμιγμένοι.

«Η εικασία μου, με βάσει την προηγούμενη εμπειρία μου εδώ, είναι πως πρόκειται για ένα σύνολο επιχειρήσεων του δικτύου Χακάνι [που διευθύνονται] από το βόρειο Ουαζιριστάν και τις περιοχές των φυλών στο Πακιστάν», δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής Ράιαν Κρόκερ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Ειλικρινά δεν νομίζω ότι οι Ταλιμπάν είναι αρκετά καλοί», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ όμως είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι «αυτές οι επιθέσεις είναι η έναρξη της εαρινής εκστρατείας μας και τις σχεδιάζαμε για μήνες». Είπε ότι πρόκειται για εκδίκηση για μια σειρά συμβάντων στα οποία ενεπλάκησαν Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν -περιλαμβανομένης της καύσης αντιτύπων του Κορανίου σε μια βάση του NATO και της σφαγής 17 αμάχων για την οποία κατηγορείται ένας Αμερικανός υπαξιωματικός-- και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες ενέργειες. Χθες, οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι οι βασικοί στόχοι τους ήταν οι πρεσβείες της Γερμανίας και της Βρετανίας και το αρχηγείο της δύναμης του NATO. Αρκετοί βουλευτές φέρονται ότι συμμετείχαν στις μάχες για την απώθηση των ανταρτών κοντά στη βουλή.

Οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία. Σημειώθηκαν περίπου ένα μήνα πριν από τη σύνοδο του NATO στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αναμενόταν να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στην διαδικασία μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις, και μερικές ημέρες πριν από την προπαρασκευαστική σύνοδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου κορυφής στο Σικάγο.

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν εξήρε την αντίδραση των αφγανικών δυνάμεων, τον «επαγγελματισμό» και την «πρόοδό» τους.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι τουλάχιστον τρεις βόμβες έπεσαν στο εσωτερικό της πρεσβείας της Ιαπωνίας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι τμήμα του κτιρίου της πρεσβείας της χώρας στην Καμπούλ υπέστη ζημιές. Τουλάχιστον μια χειροβομβίδα έπεσε στην πρεσβεία της Ρωσίας, κοντά στη βουλή.

Τέτοιες επιθέσεις δεν είχαν γίνει στην Καμπούλ από τον Σεπτέμβριο, όταν οι Ταλιμπάν είχαν επιτεθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ και στο αρχηγείο του NATO. Εκείνες οι μάχες είχαν διαρκέσει πάνω από 20 ώρες και 25 άμαχοι είχαν σκοτωθεί.

Επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στην Τζαλαλαμπάντ, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, εναντίον στρατιωτικής βάσης του NATO στην πόλη και δυνάμεων της διεθνούς δύναμης κοντά στο αεροδρόμιο. Τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν. Στην Λογκάρ, «τρομοκράτες κατέλαβαν ένα κυβερνητικό κτίριο» και ξέσπασε μάχη, με αποτέλεσμα τρεις αστυνομικοί να τραυματιστούν. Πέντε αντάρτες επιτέθηκαν στο κυβερνείο στην Γκαρντέζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Πάκτια. Τέσσερις σκοτώθηκαν κι ο πέμπτος συνελήφθη, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Καρζάι: «Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν συνιστούν αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών»

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας που οργάνωσαν την Κυριακή οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ και σε άλλες τρεις πόλεις του Αφγανιστάν δείχνουν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας αλλά του ΝΑΤΟ απέτυχαν στην αποστολή τους, υποστήριξε σήμερα ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

"Η διείσδυση τρομοκρατών στην Καμπούλ και σε άλλες επαρχίες αποτελούν μια αποτυχία (των υπηρεσιών πληροφοριών) για εμάς και κυρίως για το ΝΑΤΟ και πρέπει να ερευνηθούν σοβαρά», αναφέρει ο Καρζάι σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αφγανική προεδρία.

Οι Ταλιμπάν, ξεκινώντας την «επίθεση της άνοιξης», όπως τη χαρακτήρισαν, έστειλαν δεκάδες βομβιστές αυτοκτονίας οι οποίοι έβαλαν στο στόχαστρο το κοινοβούλιο, πρεσβείες δυτικών χωρών, τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και έναν από τους αντιπροέδρους της χώρας στην Καμπούλ, αλλά και κυβερνητικές εγκαταστάσεις και αστυνομικά τμήματα σε άλλες τρεις επαρχίες της χώρας.

Ο απολογισμός των συγκρούσεων στην Καμπούλ, που κράτησαν 18 ώρες, είναι 47 νεκροί: 36 αντάρτες, οκτώ στρατιώτες και αστυνομικοί και τρεις άμαχοι.

Ο Καρζάι έπλεξε το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας που «με τη γενναιότητα και τη θυσία τους» αντιμετώπισαν τους τρομοκράτες. «Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας απέδειξαν στο λαό ότι μπορούν να υπερασπιστούν επιτυχώς τη χώρα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Το ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησής του

Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δεν θα οδηγήσουν στην αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι επιθέσεις αυτές «δεν ήταν οι πρώτες και δεν προβλέπω να είναι οι τελευταίες», είπε η Οάνα Λουνγκέσκου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Όμως δεν θα αλλάξουν τη στρατηγική της μετάβασης, τους στόχους του χρονοδιαγράμματος» που έθεσε το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Η διαδικασία μεταβίβασης των εξουσιών προβλέπει την αποχώρηση των μάχιμων μονάδων της Isaf μέχρι το τέλος του 2014, δεδομένου ότι ο αφγανικός στρατός θα αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας. Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων.

"Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε συνεχώς προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια», είπε η Λουνγκέσκου, χαρακτηρίζοντας πάντως «εντυπωσιακή» την πρόοδο που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι αφγανικές δυνάμεις. «Είναι επαγγελματίες, ικανοί και πλήρως αποφασισμένοι να αναλάβουν την ασφάλειας της χώρας τους. Διαπιστώσαμε τη δέσμευση αυτή το σαββατοκύριακο», κατέληξε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.