Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη το δίκτυο Χακανί;

The New York Times

Ανώτατα στελέχη δυτικών μυστικών υπηρεσιών παραδέχονταν χθες ότι αιφνιδιάστηκαν από το εύρος και το επίπεδο σχεδιασμού των συγχρονισμένων επιθέσεων της Κυριακής στο Αφγανιστάν. Ορισμένοι, μάλιστα, έκαναν λόγο για ένα «ιδιαίτερα ανησυχητικό βήμα» στην εξέλιξη του δικτύου Χακανί των Ταλιμπάν, από εγκληματική οργάνωση σε κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη. Μολονότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων κρατών της Δύσης, επισήμως τουλάχιστον, εξήραν την αντίδραση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, υπονομεύοντας παράλληλα τον στρατηγικό αντίκτυπο των επιθέσεων, εντούτοις συμφωνούσαν με τις δηλώσεις του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι. Ο τελευταίος εμφανίστηκε χθες επικριτικός, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις αντανακλούν το μέγεθος της αποτυχίας της δικής του κυβέρνησης, αλλά κυρίως του ΝΑΤΟ, στη συλλογή πληροφοριών. Το αιματηρό επεισόδιο της Κυριακής εγείρει δύο καίρια ερωτήματα. Είναι οι Ταλιμπάν πλέον σε θέση να πραγματοποιούν συχνές επιθέσεις ανάλογης κλίμακας; Θα είναι η αφγανική κυβέρνηση σε θέση να προλαμβάνει και να αποκρούει τέτοιες ενέργειες μετά το 2014, όταν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα έχουν αποχωρήσει και η βοήθεια σε επίπεδο παροχής πληροφοριών περιοριστεί σημαντικά;

Για το δίκτυο των Χακανί -επί της ουσίας μιας οικογένειας εγκληματιών και λαθρεμπόρων στα σύνορα με το Πακιστάν, η οποία σταδιακά απέκτησε τη φήμη του υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνου των ανδρών της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν- οι επιθέσεις της Κυριακής δεν ανέδειξαν απλώς την ανεπτυγμένη τους δυνατότητα να παραλύουν για ώρες ολόκληρες τις θεωρητικά πιο ασφαλείς περιοχές της Καμπούλ. Οι επιθέσεις κατέστησαν ξεκάθαρο ότι οι Χακανί έχουν ήδη εγκαταστήσει ένα αχανές δίκτυο υποστήριξης που τους επιτρέπει να σχεδιάζουν και να πραγματοποιούν τρομοκρατικά χτυπήματα δίχως να διαρρέει το παραμικρό στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι το δίκτυο των Χακανί, το οποίο δρα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, αποτελεί «στρατηγικό κεφάλαιο» της πακιστανικής υπηρεσίας πληροφοριών επί αφγανικού εδάφους. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι Χακανί έχουν συμμαχήσει με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν, οι οποίοι αντιμάχονται τον πακιστανικό στρατό. Η περίπτωση των Χακανί, λοιπόν, αναδεικνύει και τον δαιδαλώδη ιστό των συμμαχιών και των σχεδίων συνωμοσίας που απλώνεται κατά μήκος των συνόρων του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

Στο μεταξύ, Αφγανοί αξιωματούχοι επέμεναν χθες ότι οι επιθέσεις της Κυριακής εξαπολύθηκαν από πακιστανικό έδαφος.

Πρόκειται, πράγματι, για παταγώδη αποτυχία των δυτικών μυστικών υπηρεσιών; «Φαίνεται να υπάρχει ένα κενό στη συλλογή πληροφοριών», σχολίασε ο Τζον Γουντ, πρώην σύμβουλος των κυβερνήσεων Μπους και Ομπάμα για το Αφγανιστάν. «Δεν υπάρχει υπηρεσία πληροφοριών που να γνωρίζει κάθε απειλή», ανταπαντά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, αντισυνταγματάρχης Τζίμι Κάμινγκς.

1 σχόλιο:

  1. Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΟΤΙ ΣΤΡΑΒΩΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

    ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΟ ΔΕΙΤΕ: http://isxys.blogspot.com/2011/07/blog-post_1456.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.