Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ωρα της κρίσεως για το καθεστώς Ασαντ

Ρωσία και Κίνα μετά την αποτυχία του σχεδίου εκεχειρίας θα πρέπει να βάλουν τέλος στο βασίλειο τρόμου στη Συρία
The New York Times

Η τελευταία απόπειρα της διεθνούς κοινότητας να βάλει ένα τέλος στο βασίλειο του τρόμου που έχει εγκαθιδρύσει ο πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ αποτυγχάνει. Αντί να τιμήσει τη συμφωνία για την εκεχειρία που διαπραγματεύθηκε με τα Ηνωμένα Εθνη, εκείνος συνέχισε να δολοφονεί τους συμπολίτες του καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με αποτέλεσμα σήμερα ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της εξέγερσης να έχει ξεπεράσει τις 9.000. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υποχρεώνουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει μια ομόφωνη απόφαση κατά του συριακού καθεστώτος. Αυτό συνεπάγεται ότι Ρωσία και Κίνα, οι οποίες μέχρι πρότινος καταψήφιζαν τα ψηφίσματα του σώματος, πρέπει να σταματήσουν τη στήριξη προς τον πρόεδρο Ασαντ.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, δήλωνε ότι ο πρόεδρος Ασαντ αποδέχθηκε πρόταση για την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από τα αστικά κέντρα μέχρι τις 6 το πρωί της 10ης Απριλίου. Το σχέδιο Ανάν προέβλεπε, ακόμα, τον τερματισμό κάθε εχθροπραξίας δύο ημέρες αργότερα, δηλαδή το πρωί της Πέμπτης. Παρά τους ισχυρισμούς του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουαλέμ, ότι ο στρατός είχε αποχωρήσει από τη Χομς και άλλες πόλεις, όλες οι ενδείξεις συνηγορούσαν ότι σφοδρές μάχες μαίνονταν σ' ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Την περασμένη Κυριακή δε, ο πρόεδρος Ασαντ έθεσε έναν νέο όρο, απαιτώντας έγγραφες εγγυήσεις ότι οι αντάρτες θα καταθέσουν τον οπλισμό τους πριν οι κυβερνητικές δυνάμεις αποχωρήσουν από τις πόλεις. Τη Δευτέρα, μάλιστα, ο συριακός στρατός άνοιξε πυρ στο εσωτερικό της Τουρκίας, σκοτώνοντας δύο πρόσφυγες και τραυματίζοντας 23 ακόμα. Το συμβάν πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, να προειδοποιεί ότι η χώρα του είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα. «Θα κάνουμε ό,τι κάνει κάθε χώρα που τα σύνορά της παραβιάζονται, αφού πρώτα όμως έρθουμε σε επαφή με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. Το περιστατικό καταδίκασε σε έντονο ύφος και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανέφερε ότι «το καθεστώς Ασαντ δεν αρκείται πλέον στην καταδίωξη πολιτών στη Συρία, αλλά το πράττει και στο εσωτερικό άλλων κρατών, αψηφώντας τη διεθνή νομιμότητα».

Φυσικά, υπήρχαν εξαρχής πολύ καλοί λόγοι να είναι κανείς επιφυλακτικός με το σχέδιο του κ. Ανάν, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Ασαντ έχει προ πολλού επιλέξει τον δρόμο της ωμής βίας. Παρ' όλα αυτά, το σχέδιο της εκεχειρίας υιοθετήθηκε από τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διότι υποστηρίχθηκε από Ρωσία και Κίνα, δύο χώρες που άσκησαν το δικαίωμα του βέτο προκειμένου να αποτρέψουν την έγκριση καταδικαστικών για το καθεστώς Ασαντ ψηφισμάτων. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, το Κρεμλίνο δείχνει πιο επικριτική διάθεση έναντι της Δαμασκού - την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ενώπιον του Σύρου ομολόγου του ότι η Συρία όφειλε να κινηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προκειμένου να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα από το σχέδιο Ανάν. Η ρωσική κυβέρνηση έχει καλέσει τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στο Κρεμλίνο αυτή την εβδομάδα σε μια ύστατη προσπάθεια να τερματιστεί η βία, η οποία μοιάζει ωστόσο καταδικασμένη εξαρχής να αποτύχει και αυτή.

Η Ρωσία, βέβαια, εξακολουθεί να προμηθεύει με οπλισμό το καθεστώς Ασαντ. Πλέον, όμως, και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εξοπλίζονται από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλα αραβικά κράτη.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν θέσει στη διάθεση των αντικαθεστωτικών μη θανατηφόρο εξοπλισμό, όπως συστήματα τηλεπικοινωνιών, γυαλιά νυχτερινής όρασης και πληροφορίες αναφορικά με τις κινήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων.

Επί της ουσίας, λοιπόν, η μοναδική ελπίδα για να αποκαθηλωθεί το καθεστώς Ασαντ και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Συρία προϋποθέτει από τη Ρωσία και την Κίνα να βάλουν τώρα ένα τέλος στο κυνικό και συνάμα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζουν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.