Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

BBC: Το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή εξετάζει η Βρετανία

Η Βρετανία εξετάζει τις επιλογές που υπάρχουν, από την διπλωματική στήριξη του Ισραήλ μέχρι την ανάμιξη του Βασιλικού Ναυτικού στην περιοχή - σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Από την πλευρά του, το Ιράν έκανε μια αντιπρόταση πέντε σημείων στις μεγάλες δυνάμεις. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη.

Η βρετανική κυβέρνηση συζητάει το ρόλο που θα διαδραματίσει η χώρα σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μετέδωσε σήμερα το BBC.
Οι υπουργοί εξετάζουν αν η ανάμιξη της Βρετανίας θα είναι νόμιμη στην περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες με το Ιράν και το Ισραήλ βομβαρδίσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη σύρραξη στην περιοχή και να οδηγήσει στο κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ, επισημαίνει το τηλεοπτικό δίκτυο.
Η Βρετανία εξετάζει τις επιλογές που υπάρχουν, από την διπλωματική στήριξη του Ισραήλ μέχρι την ανάμιξη του Βασιλικού Ναυτικού στην περιοχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το Φόρεϊν Όφις δεν ήταν διαθέσιμο για να σχολιάσει την πληροφορία.
Λεπτομερής η πρόταση προς το Ιράν
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και η Γερμανία) έκανε μια λεπτομερή πρόταση στο Ιράν για τα μέτρα που μπορεί να λάβει ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη όσον αφορά τους ειρηνικούς σκοπούς του πυρηνικού του προγράμματος, στη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών στη Βαγδάτη.
«Η πλευρά της ΕΕ3+3 έκανε μια λεπτομερή πρόταση που περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να ανοίξουν το δρόμο ώστε το Ιράν να αποδείξει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς», δήλωσε η Βικτόρια Νάλαντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η προσέγγιση αυτή θα περιελάμβανε επίσης ανταποδοτικά μέτρα βήμα-βήμα με στόχο την βραχυπρόθεσμη δράση από μέρους μας στην περίπτωση που το Ιράν κάνει και το ίδιο βήματα», πρόσθεσε η Νάλαντ.
Aντιπρόταση του Ιράν
Το Ιράν έκανε μια αντιπρόταση πέντε σημείων στις μεγάλες δυνάμεις κατά τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που πραγματοποιούνται στη Βαγδάτη, δήλωσε σήμερα μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα το βράδυ και αύριο Πέμπτη στην ιρακινή πρωτεύουσα.
"Το Ιράν έκανε μια αντιπρόταση πέντε σημείων κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με την ομάδα 5+1. Οι προτάσεις μας στηρίζονται στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση (των πυρηνικών όπλων), την αρχή βήμα-βήμα και την αμοιβαιότητα που έγιναν αποδεκτές στην Κωνσταντινούπολη» κατά τις προηγούμενες συνομιλίες τον Απρίλιο, διευκρίνισε ο Ιρανός αξιωματούχος.
"Αναμένουμε την απάντηση της άλλης πλευράς κατά τη δεύτερη συνεδρίαση για τις διαπραγματεύσεις απόψε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της ομάδας «5+1» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία, συν τη Γερμανία) και της ΕΕ.
"Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο», συνέχισε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι στο μεταξύ θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, αλλά και με τον εκπρόσωπο της Κίνας.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.