Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Στη Δύση απελαύνουν τους Σύρους διπλωμάτες

Η σφαγή στη Χούλα εξελίσσεται σε συριακή «Σρεμπρένιτσα»
AFP, A.P.
Σε συριακή «Σρεμπρένιτσα» εξελίσσεται η σφαγή αμάχων στη Χούλα, καθώς τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά κράτη, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, απελαύνουν τους Σύρους διπλωμάτες, ενώ εντείνονται οι πιέσεις για διεθνή στρατιωτική επέμβαση.
Τη «βαθιά του ανησυχία» για τις εξελίξεις εξέφρασε χθες, στη διάρκεια δίωρης συνάντησής του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Κόφι Ανάν «μετέφερε με κάθε ειλικρίνεια στον πρόεδρο Ασαντ την άποψή του ότι το ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων δεν είναι δυνατόν να πετύχει χωρίς τολμηρά βήματα για τον τερματισμό της βίας και την απελευθέρωση των κρατουμένων», όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του έμπειρου διπλωμάτη. Παρά την εκεχειρία που συνομολόγησαν προ έξι εβδομάδων η κυβέρνηση Ασαντ και οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, η αιματοχυσία συνεχίζεται, φέρνοντας την πρωτοβουλία Ανάν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.
Σύμφωνα με την υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, 108 άμαχοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, σφαγιάστηκαν στη Χούλα, βόρεια της Χομς. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ρούπερτ Κόλβιλ σημείωσε ότι λιγότεροι των 20 σκοτώθηκαν από βαριά όπλα, τα οποία διαθέτει μόνο ο κυβερνητικός στρατός. Επιβιώσαντες της σφαγής κατήγγειλαν σε παρατηρητές του ΟΗΕ ότι τα περισσότερα θύματα εκτελέσθηκαν από πολιτοφυλακή υποστηρικτών του Ασαντ.
Από την πλευρά της, η συριακή κυβέρνηση, με επιστολή που έστειλε χθες στα Ηνωμένα Εθνη, απορρίπτει κάθε ανάμειξη. «Ούτε ένα τανκ δεν εισήλθε στην περιοχή», υποστηρίζεται στην επιστολή, όπου επίσης σημειώνεται ότι «πολλά θύματα εκτελέσθηκαν με μαχαίρια, κάτι που αποτελεί την υπογραφή των τρομοκρατών οι οποίοι σφάζουν στο όνομα του Ισλάμ».
Απορρίπτοντας τις εξηγήσεις της Δαμασκού, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Καναδάς και Αυστραλία προχώρησαν στην απέλαση των Σύρων διπλωματών από τις πρωτεύουσές τους. «Ο Μπασάρ Ασαντ είναι ο δολοφόνος του λαού του», δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος κάλεσε τον Σύρο ηγέτη να εγκαταλείψει την εξουσία το συντομότερο δυνατό. Πάντως, ο Γάλλος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης «στην παρούσα φάση», σημειώνοντας τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης, ιδιαίτερα στον γειτονικό Λίβανο.
Περισσότερο προχωρημένος, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι έφτασε η ώρα ανοιχτής παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας. «Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει ένα όριο στην υπομονή των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση επιτελών του κόμματός του, ΑΚΡ. Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να βοηθήσει (η διεθνής κοινότητα) τους Σύρους να αποκτήσουν ειρήνη και να ξανακερδίσουν την ελευθερία τους».
Πάντως η Ρωσία, βασική σύμμαχος της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επέμεινε και χθες ότι οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες επωμίζονται μέρος τουλάχιστον της ευθύνης για τη σφαγή της Χούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.