Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Παρουσιάστηκε το «Στρατηγικό Βάθος» στη Λάρνακα

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) και το Δήμο Λεβαδιών στις 23 Μαίου στα Λειβάδια - Λάρνακα, η παρουσίαση του βιβλίου του Τούρκου πανεπιστημιακού και υπουργού εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, «Το Στρατηγικό Βάθος: Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας».

Την παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ακροατών. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρεις εξαιρετικές παρουσιάσεις από τους Μάριο Ευρυβιάδη, Χρήστο Ιακώβου και Ιωάννη Μάζη.

Όλοι οι παρουσιαστές τόνισαν την σημασία του βιβλίου για την κατανόηση της σημερινής Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με τους τρεις παρουσιαστές ο Νταβούτογλου επιχειρεί να κάνει τη κλασική γεωπολιτική σύζευξη. Από τη μία περιγράφει το γεωγραφικό πλεονέκτημα του «στρατηγικού βάθους» της Τουρκικής θέσης στο διεθνές σύστημα και από την άλλη προσπαθεί να εξηγήσει ποιοί θα πρέπει να είναι οι πολιτικοί στόχοι της Τουρκίας που υπαγορεύονται από τη γεωγραφία, δηλαδή η εξισορρόπηση της ένταξης της χώρας στους δυτικούς θεσμούς με την άσκηση κεντρικού και ηγετικού ρόλου στο μουσουλμανικό κόσμο.

Τέλος, έγινε εκτεταμένη αναφορά από τους παρουσιαστές για τις ηγεμονικές νεοοθωμανικές αντιλήψεις του Νταβούτογλου σχετικά με το Κυπριακό και το Αιγαίο, καταδεικνύοντας ότι η πρώιμη αρθρογραφία, τόσο στον Αθηναϊκό όσο και στον Κυπριακό Τύπο που εκλαμβάνει την άποψή του για «μηδενικές τριβές με τους γείτονες της Τουρκίας» τελικά απολυτοποιεί τη γενικώτερη προσέγγισή του για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και πως πρόκειται για αποσπασματική και παραπλανητική ερμηνεία των απόψεων Νταβούτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.