Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ανυποχώρητο το Ιράν στο θέμα του εμπλουτισμού του ουρανίου

«Δεν υπάρχει λόγος» να υποχωρήσουμε στο αίτημα των μεγάλων δυνάμεων να σταματήσουμε τον εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 20%, τονίζει ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερρίδα Κορασάν.
"Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε τον εμπλουτισμό κατά 20% γιατί παράγουμε καύσιμα με εμπλουτισμό σε ποσοστό 20% για τις ανάγκες μας, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο», τόνισε ο Αμπασί Νταβανί.
Ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό 20% προκαλεί ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα για τους στόχους του ιρανικού πυρηνικού .
Η διακοπή του εμπλουτισμού κατά 20% είναι μια από τις απαιτήσεις των μεγάλων δυνάμεων που επαναδιατυπώθηκε στιις συνομιλίες της Βαγδάτης αυτήν την εβδομάδα, ως προϋπόθεση για την άρση των διεθνών κυρώσεων.
Εμπλουτισμένο σε ποσοστό 20% το ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για πυρηνικούς σταθμούς ή για ερευνητικούς αντιδραστήρες. Εάν όμως ο εμπλουτισμός ξεπεράσει το 90%, το ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.