Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ξεκίνησε η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς

Ξεκίνησε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία η δίκη του Μλάντιτς.

 Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας, «ανέλαβε προσωπικά την εθνοκάθαρση στη Βοσνία», διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Ντέρμοτ Γκρουμ κατά την έναρξη της δίκης στην οποία ο Ράτκο Μλάντιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) που προκάλεσε τον θάνατο 100.000 ανθρώπων και την εκδίωξη 2,2 εκατομμυρίων από τις εστίες τους. Στο επίκεντρο των κατηγοριών, η σφαγή της Σρεμπρένιτσα κατά την οποία 8.000 άνδρες και παιδιά σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, στην μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η κατηγορούσα αρχή θα παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το χέρι του στρατηγού Μλάντιτς βρίσκεται πίσω από κάθε ένα από τα εγκλήματα αυτά», είπε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Η ανάγνωση του κατηγορητηρίου θα διαρκέσει έξι ώρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Η διαδικασία θα συνεχισθεί στις 29 Μαΐου με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα μίας δίκης που εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια.

Καθισμένος πίσω από τον συνήγορό του, ο Ράτκο Μλάντιτς ντυμένος με ένα σκούρο κοστούμι χειροκρότησε την είσοδο των δικαστών.

Περί τις είκοσι χήρες και μητέρες παιδιών που σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Ράτκο Μλάντιτς κατηγορείται επίσης για τον ρόλο του στην πολιορκία του Σαράγεβο, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι, καθώς και για τη σύλληψη ομήρων 200 στρατιωτών και παρατηρητών του ΝΑΤΟ το 1995.

Κατηγορείται για τα ίδια εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται και το πολιτικό του alter ego, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος επίσης δικάζεται στη Χάγη από τον Οκτώβριο 2009.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.