Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ρωσία: Το Κόσοβο δεν μπορεί να γίνει κέντρο εκπαίδευσης Σύρων ανταρτών

Η Ρωσία θεωρεί ότι το Κόσοβο θέλει να λειτουργήσει ως κέντρο εκπαίδευσης των Σύρων αντικαθεστωτικών, τόνισε χθες Δευτέρα ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

Στη διάρκεια συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κόσοβο, ο Τσούρκιν αποκάλυψε πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές του Κοσόβου έχουν επαφές με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης για να εκπαιδεύουν Σύρους αντάρτες στο έδαφός τους.

Μια τέτοια πρωτοβουλία «θα ήταν αντίθετη με τις προσπάθειες» του μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν και «θα μεταβάλει το Κόσοβο σε ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης για αντάρτες και διάφορες ένοπλες οργανώσεις, γεγονός που θα αποτελέσει αποσταθεροποιητικό παράγοντα όχι μόνο για την περιοχή των Βαλκανίων», επισήμανε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ο Τσούρκιν ζήτησε, αναφερόμενος στον ΟΗΕ και την ΕΕ, τα «τα διεθνή όργανα που βρίσκονται στο Κόσοβο να αντιταχθούν σε μια τέτοια προοπτική».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χότζα, διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αν και παραδέχτηκε πως «υπαρχουν επαφές ανάμεσα στην κυβέρνησή του και στη συριακή αντιπολίτευση».

"Είμαστε από τις πρώτες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που υποστήριξαν την αντιπολίτευση στη Λιβύη και στις άλλες αραβικές χώρες την περασμένη χρονιά, γιατί πολεμάμε για τον ίδιο σκοπό και τις ίδιες αξίες», δήλωσε ο ίδιος.

Η Ρωσία, ιστορικός σύμμαχος του Βελιγραδίου, αρνείται την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία έχει αναγνωριστεί από 90 χώρες, ανάμεσά τους και 22 από τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.