Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Το διαβατήριό του για να φύγει στις ΗΠΑ αναμένει ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ

Ο Κινέζος αντιφρονών Τσεν περιμένει το διαβατήριό του σε 15 ημέρες για να φύγει στις ΗΠΑ.

 Ο Κινέζος αντιφρονών και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τσεν Γκουαντσένγκ δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και η οικογένειά του αναμένεται να έχουν σε 15 ημέρες τα διαβατήρια που θα τους επιτρέψουν να αναχωρήσουν από την Κίνα για τις ΗΠΑ.

«Αξιωματούχοι ήρθαν χθες. Συμπληρώσαμε τις αιτήσεις για την έκδοση διαβατηρίων, για εμένα, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου», είπε ο Τσεν τηλεφωνικά από το νοσοκομείο του Πεκίνου, όπου νοσηλεύεται μετά την αναχώρησή του από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο.

«Είπαν ότι τα διαβατήρια θα είναι έτοιμα σε 15 ημέρες», πρόσθεσε.

Από τους πρωτεργάτες στον αγώνα κατά της αναγκαστικής στείρωσης και άμβλωσης στη χώρα του, ο Τσεν είχε προκαλέσει διπλωματική εμπλοκή όταν κατέφυγε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο μετά τη διαφυγή του στα τέλη Απριλίου από το σπίτι του όπου τελούσε υπό περιορισμό, στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ.

Έφυγε από την έδρα της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής έξι ημέρες αργότερα, κι ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον βρισκόταν στο Πεκίνο. Μια συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον επιτεύχθηκε ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, με την Κίνα να δέχεται τελικά να δώσει «το συντομότερο» στον Τσεν και την οικογένειά του διαβατήρια για να φύγουν από τη χώρα και με την Ουάσινγκτον να δηλώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα στη θεώρηση των διαβατηρίων τους.

Ωστόσο από τις αρχές Μαΐου ο τυφλός αυτοδίδακτος δικηγόρος είχε συναντήσει μόλις μια φορά τους Κινέζους αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης και δεν φαινόταν ότι υπήρχε κάποια εξέλιξη στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων για να επιτραπεί στον ίδιο και την οικογένειά του, η οποία βρίσκεται μαζί του στο νοσοκομείο, να φύγουν για τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.