Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Μισέλ Ροκάρ: Ετοιμο για «βήμα μπροστά» το Ιράν

Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν πως είναι έτοιμες να «μηδενίσουν το κοντέρ» και να «προχωρήσουν μπροστά» για την εξεύρεση λύσης, μέσω διαπραγματεύσεων, στην κρίση με τα πυρηνικά τους, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρώην πρωθυπουργός Μισέλ Ροκάρ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη.

 Ο Ροκάρ που πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στο Ιράν, συναντήθηκε το σαββατοκύριακο με τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και τον γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σαΐντ Τζαλιλί, επικεφαλής των διαπραγματευτών για τα πυρηνικά.

"Ο Σαλεχί με διαβεβαίωσε πως το Ιράν είναι έτοιμο να κάνει ένα βήμα προς τα μπροστά στις διαπραγματεύσεις της 23ης Μαΐου στην Βαγδάτη με τις μεγάλες δυνάμεις, τόνισε ο Ροκάρ.

Ο Ροκάρ είπε ακόμα πως ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου Αλαεντίν Μπουρουζερντί τον διαβεβαίωσε πως το Ιράν είναι διατεθειμένο να «μηδενίσει το κοντέρ» στην Βαγδάτη, ώστε να μην επιτρέψει οι συνομιλίες να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

"Χωρίς να δεσμευτούν, έχω την εντύπωση πως οι Ιρανοί θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα καλής θέλησης πριν από την Βαγδάτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ροκάρ είπε ακόμα στις ιρανικές αρχές πως πρέπει να απαντήσουν συγκεκριμένα και λεπτομερώς στις ερωτήσεις της διεθνούς κοινότητας και ειδικά στην ΙΑΕΑ για το πυρηνικό τους πρόγραμμα.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας υπογράμμισε στους ιρανούς αξιωματούχους πως το Παρίσι δεν θα αλλάξει την στάση του απέναντι στο θέμα των ιρανικών πυρηνικών, μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.