Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

MANHUNT: The Ten-Year Search for Bin Laden From 9/11 to Abbottabad

Peter L. Bergen
 MANHUNT: The Ten-Year Search for Bin Laden From 9/11 to Abbottabad
Crown Publishers, 2012

Της Michiko Kakutani
The New York Times Book Review

Όταν τα μέλη της ελίτ ομάδας SEAL του Ναυτικού εισέβαλαν στο σπίτι του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Abbottabad, στο Πακιστάν, πριν από ένα χρόνο και σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα με δύο βολές ακριβείας, τελείωσε μία άνευ προηγουμένου δεκαετία ανθρωποκυνηγητού για τον εντοπισμό του τρομοκράτη.

Αυτό το ανθρωποκυνηγητό αποτελεί το αντικείμενο με το ασχολείται το τελευταίο βιβλίο του Peter L. Bergen, και το τέταρτο βιβλίο του για τον Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Holy War, Inc.» δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις μερικές εβδομάδες μετά την 9/11 και βασίστηκε στις εμπειρίες του κατά την συνέντευξη που πήρε από τον Μπιν Λάντεν, ως μέρος μιας ομάδας του CNN, το 1997. Το 2011, το βιβλίο του με τίτλο «The Longest War; The Enduring Conflict Between America and Al Qaeda» - που έχει δημοσιευθεί αρκετούς μήνες πριν από την αμερικανική επιδρομή στο Abbottabad – έδωσε μια ευρυγώνια εικόνα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, αγγίζοντας και πάλι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και τις συνέπειές τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μέση Ανατολή.

Το βιβλίο «Manhunt: The Ten Year Search for Bin Laden From 9/11 to Abbottabad» είναι μια νέα προσπάθεια του συγγραφέα, αυτή τη φορά πιο εστιασμένη στο εν λόγω υλικό, μαζί με νέες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από συνεντεύξεις με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, την υπηρεσία καταπολέμησης της τρομοκρατίας, υπαλλήλων και πρώην αξιωματικών των Ειδικών Επιχειρήσεων. Η ιστοσελίδα του WikiLeaks, σημειώνει ο κ. Μπέργκεν, ήταν άλλη μια «χρήσιμη πηγή πληροφοριών»: «Από την ανάγνωση διαφόρων εγγράφων που διέρρευσαν από την ιστοσελίδα και αφορούσαν το Γκουαντάναμο, ήμουν σε καλύτερη θέση να καταλάβω τις κινήσεις του Μπιν Λάντεν μετά τις επιθέσεις της 9/11 και τις ενέργειες της CIA να ξεκινήσει από το μηδέν για να βρει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα και να του χτυπήσει την πόρτα».

Μέρη της αφήγησης του κ. Μπέργκεν για το δρόμο προς το Abbottabad - συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ομπάμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων - απέχουν σε μεγάλο βαθμό από άλλες δημοσιογραφικές έρευνες, κυρίως το ντοκιμαντέρ του History Channel (μεταδόθηκε το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους) «Targeting Bin Laden», το οποίο παρουσίασε συνεντεύξεις με τον πρόεδρο και μερικά από τα κορυφαία στελέχη της αντιτρομοκρατίας και τους συμβούλους εθνικής ασφαλείας. Η απολογία του βιβλίου για την επιδρομή της ομάδας SEAL στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο άρθρο του Nicolas Schmidle με τίτλο «Getting Bin Laden», το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New Yorker, τον Αύγουστο, αν και ο κ. Μπέργκεν προσθέτει λεπτομέρειες που συγκεντρώθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, τους υπαλλήλους της Εθνικής Ασφάλειας και αξιωματούχους του Πακιστάν που ήταν παρόντες κατά την ανάκριση των συζύγων του Μπιν Λάντεν.

Μερικά από τα πιο διαφωτιστικά και ενδιαφέροντα μέρη του βιβλίου «Manhunt» έχει να κάνει με την ανησυχία στις ΗΠΑ για τις προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών να συναρμολογήσουν τα κομμάτια του πάζλ για το πού κρύβεται ο Μπιν Λάντεν μετά την απόδρασή του από το Tora Bora το Δεκέμβριο του 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.