Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Εκτόξευση Soyouz προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ενας ρωσικός πύραυλος Soyouz εκτοξεύθηκε με επιτυχία σήμερα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις στέπες του Καζακστάν με αποστολή να θέσει σε τροχιά διαστημικό σκάφος που θα κατευθυνθεί προς τον Διεθνή Αεροδιαστημικό Σταθμό μεταφέροντας δύο ρώσους κοσμοναύτες και έναν αμερικανό αστροναύτη.

Οι Ρώσοι Γκενάντι Παντάλκα και Σεργκεί Ραβίν και ο Αμερικανός Τζόζεφ Ακαμπα που επιβαίνουν στο σκάφος Soyouz TMA-04M αναμένεται να φθάσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το πρωί της Πέμπτης.

Ο επικεφαλής της αποστολής, ο Γκενάντι Παντάλκα, πραγματοποιεί την τέταρτη διαστημική του πτήση και έχει περάσει συνολικά 585 ημέρες στο διάστημα. Πρόκειται για την πρώτη διαστημική πτήση των δύο άλλων.

Η σημερινή εκτόξευση Soyouz είναι η τρίτη επιτυχής μετά την αποτυχία παρόμοιας επιχείρησης τον Αύγουστο 2011 και τη σειρά των αποτυχιών που ακολούθησε στον ρωσικό διαστημικό τομέα.

Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τον παροπλισμό του τελευταίου αμερικανικού διαστημικού λεωφορείο το περασμένο καλοκαίρι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια κατ΄άτομο στη Ρωσία για τη μεταφορά των αμερικανών αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το επόμενο αμερικανικό διαστημικό σκάφος με τέτοια δυνατότητα δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2015.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.