Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Δύσκολες οι συνομιλίες των 5+1 και του Ιράν


Ατελέσφορη εκτός απροόπτου προβλέπεται και η διήμερη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του Ιρανού διαπραγματευτή Σαΐντ Τζαλιλί και των εκπροσώπων της Ομάδας 5+1, με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εις βάρος του η Δύση. Εκ προοιμίου, διπλωματικές πηγές και παρατηρητές δεν διέκριναν φως στον ορίζοντα, προβλέποντας ότι ούτε αυτή τη φορά το Ιράν και οι 5+1, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ, και η Γερμανία, θα καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι, είτε θετική είτε αρνητική, η έκβαση δεν ευνοεί τον πρόεδρο Ομπάμα, διότι ούτως ή άλλως λόγω προεκλογικής περιόδου θα τον επικρίνουν», εξηγεί Ρώσος εμπειρογνώμων σε θέματα του Ιράν. Ο ίδιος πιστεύει ότι το ίδιο ισχύει και για την ιρανική πλευρά, «που δεν χρειάζεται θετική ή αρνητική λύση». Ωστόσο, η εφημερίδα «Κομερσάντ» σημείωνε χθες ότι η συνάντηση στη Μόσχα, η τρίτη σε λίγους μήνες μετά εκείνες της Κωνσταντινούπολης και της Βαγδάτης, είναι η τελευταία ευκαιρία για το Ιράν να επιτύχει συνδυαστική λύση, ώστε και το πυρηνικό πρόγραμμα να συνεχίσει και να απαλλαγεί από τις κυρώσεις. Διαφορετικά, κατά την εφημερίδα, οι νέες κυρώσεις θα είναι αναπόφευκτες, δηλαδή το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου και οι νέες σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος χωρών που συναλλάσσονται με το Ιράν, χωρίς να αποκλείεται η στρατιωτική λύση.
Κατά την Κομερσάντ, οι εκπρόσωποι της Δύσης θα επαναφέρουν την πρόταση προς το Ιράν, σύμφωνα με την οποία ο εμπλουτισμός ουρανίου στις εγκαταστάσεις του Νατάνζ θα πρέπει να μειωθεί από 20% στο 3,5% ή στο 5% και θα πρέπει να σταματήσει εντελώς ο εμπλουτισμός στη μονάδα του Φάρντο, που βρίσκεται υπό τη γη στα βουνά κοντά στην ιερή πόλη Κομ. Ελάχιστες, αν όχι ανύπαρκτες, ήταν οι ενδείξεις χθες, ότι η ιρανική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί μια τέτοια πρόταση.
Αντιθέτως, ο πρόεδρος Αχμεντινεζάντ άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν θα διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% εάν η Ευρώπη εγγυηθεί ότι θα του παράσχει πυρηνικό υλικό αντίστοιχου εμπλουτισμού για τους πυρηνικούς του αντιδραστήρες. «Εάν μας δώσουν ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 20%, δεν θα έχουμε λόγο να το παράγουμε οι ίδιοι, αποφεύγοντας το κόστος», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Ιρανός πρόεδρος.
«Δύσκολες και σε τεταμένη ατμόσφαιρα» χαρακτήρισε χθες βράδυ τις συνομιλίες ο εκπρόσωπος της Κάθριν Αστον, αρμόδιας για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δεν διέκρινε πολλές ελπίδες συμβιβασμού ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.