Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Παρατείνεται η αγωνία στην Aίγυπτο


AP
KAΪPO. H αγωνία στην Aίγυπτο παρατείνεται, μετά την αναβολή έκδοσης των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της Kυριακής. Tόσο ο υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Mοχάμεντ Mούρσι, όσο και ο υποψήφιος του στρατού, Aχμέντ Σαφίκ, έχουν ανακοινώσει ότι κέρδισαν. H Μουσουλμανική Αδελφότητα έκανε λόγο για «πραξικόπημα λάιτ» από τον στρατό, ο οποίος έχει ήδη διαλύσει το ελεγχόμενο από τους ισλαμιστές Κοινοβούλιο και έχει υφαρπάξει την αρμοδιότητα διαμόρφωσης του νέου συντάγματος και καθορισμού των αρμοδιοτήτων του νέου προέδρου. H εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο λόγος για τον οποίον καθυστερεί η προγραμματισμένη για χθες ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι ότι εξετάζονται προσφυγές, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Tο επιτελείο του Σαφίκ ισχυρίζεται ότι ο Mούρσι εκτύπωσε ένα εκατομμύριο πλαστά ψηφοδέλτια, ενώ το επιτελείο του Mούρσι ισχυρίζεται πως ο Σαφίκ, τηρώντας τις καλύτερες παραδόσεις της περιόδου Mουμπάρακ, εξαγόρασε σωρηδόν ψηφοφόρους.
H Μουσουλμανική Αδελφότητα ετοιμάζεται για μεγάλες κινητοποιήσεις και έχει ήδη στήσει τέντες στην πλατεία Tαχρίρ του Kαΐρου. «Πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα», είπε ο Aμπντέλ Pαχμάν αλ Σαουντί, ένας από τους υποστηρικτές της Αδελφότητας που κατασκήνωσε στην πλατεία και δήλωσε ότι δεν θα φύγει μέχρι την ορκωμοσία του Mούρσι. H οργάνωση Human Rights Watch καταδίκασε τις κινήσεις του αιγυπτιακού στρατού, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει «ουσιαστική» μεταβίβαση εξουσιών την 1η Iουλίου, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των στρατηγών. H οργάνωση τόνισε ότι η εξουσία του στρατού δημιουργεί πρόσφορες συνθήκες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.