Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Διεθνής Αμνηστία: Κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ν. Σουδάν εξαιτίας της ροής όπλων

Τα παράνομα όπλα οδηγούν σε κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Συνεχής ροή παράνομων όπλων προς το Νότιο Σουδάν σημειώνεται από τότε που έγινε ανεξάρτητο κράτος πριν από ένα χρόνο, προκαλώντας αδιακρίτως θύματα μεταξύ των πολιτών και καταστροφές, αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα όπλα αυτά προέρχονται από την Κίνα, την Ουκρανία και από την περιοχή των συνόρων με το Σουδάν, οδηγώντας σε κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τις ένοπλες ανταρτικές οργανώσεις.
Το Νότιο Σουδάν έγινε ανεξάρτητο στις 9 Ιουλίου του 2011. Από τότε, η χώρα έχει εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το Σουδάν για τις πετρελαιοπηγές στην επαρχία Αμπιέι, στην περιοχή των συνόρων.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα, το Νότιο Σουδάν αντιμετωπίζει, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της ανεξαρτησίας του, «οικονομική και ανθρωπιστική κρίση καθώς επίσης κρίση στον τομέα της ασφάλειας» .
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων σημειώνονται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κομητεία Μεγιόμ και στο Κρατίδιο της Ενότητας στο Νότιο Σουδάν και ότι η υπερβολική χρήση όπλων και πυρομαχικών έχει οδηγήσει σε θανάτους και εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως να προμηθεύουν το Νότιο Σουδάν με συμβατικά όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Έργουιν ντερ Μποργκτ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αφρική.
Πηγή: AMΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.