Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Επίθεση Ταλιμπάν σε ξενοδοχείο της Καμπούλ

Δημοσίευση : 22 Iουνίου 2012
19 οι νεκροί από την επίθεση Ταλιμπάν σε ξενοδοχείο κοντά στην Καμπούλ.

Τουλάχιστον 19 Αφγανοί σκοτώθηκαν στην διάρκεια της 12ωρης κατάληψης από Ταλιμπάν ενός ξενοδοχείου κοντά στην αφγανική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος.
"Οι νεκροί είναι 15 πολίτες, τρεις φρουροί ασφαλείας του ξενοδοχείου και ένας αστυνομικός», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καμπούλ στρατηγός Αγιούμπ Σαλανγκί.
«Υπήρχαν περίπου 350 με 450 άνθρωποι μέσα στο ξενοδοχείο (Spozhmai, στις όχθες της λίμνης Κάργκα στις παρυφές της Καμπούλ) και η αστυνομία τους διέσωσε», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Σαλανγκί και πρόσθεσε ότι οι επτά ένοπλοι εξουδετερώθηκαν.
Οι Ταλιμπάν τοποθέτησαν νάρκες και χειροβομβίδες κάτω από τα σώματα κάποιων από τους πολίτες και κάποιων από τους ενόπλους, είπε ο ίδιος.
Ο Σαλανγκί δήλωσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας χρειάστηκαν 12 ώρες για να εξουδετερώσουν τους ενόπλους επειδή «έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να προστατεύσουν τους πολίτες μέσα στο ξενοδοχείο» .
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση λέγοντας ότι είχαν ως στόχο Αφγανούς της ελίτ και ξένους που συχνάζουν στην περιοχή για «ξέφρενα πάρτι» πριν από την προσευχή της Παρασκευής.
Δεν υπάρχουν αναφορές για την παρουσία ξένων στο ξενοδοχείο όταν εκδηλώθηκε η επίθεση.
Αξιωματούχος του υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση στρατιωτικού συνασπισμού επιβεβαίωσε την επίθεση και την απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας.
«Η επιχείρηση διεξήχθη από τις αφγανικές εθνικές δυνάμεις. Οι διεθνείς δυνάμεις στήριξαν την επιχείρηση όπως ζητήθηκε από τον διοικητή των αφγανικών δυνάμεων», είπε ο αξιωματούχος. Την επιχείρηση στήριξαν και από αέρος οι συμμαχικές δυνάμεις, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Η επίθεση εκδηλώθηκε γύρω στις 23:30 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, όταν δύο ή τρεις καμικάζι οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκετών εισέβαλαν στην δεξίωση ενός γάμου στο ξενοδοχείο.
Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως πολίτες περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, βρίσκονταν στο θέρετρο για το σαββατοκύριακο.
Στο θέρετρο που βρίσκεται μέσα στο δάσος δίπλα στην λίμνη υπάρχουν δεκάδες μικρές ξύλινες κατοικίες προς ενοικίαση.
Αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν ότι η παρουσία πολιτών και η δύσκολη πρόσβαση δυσχέραιναν την επιχείρηση.
Κάποιοι άνδρες πήδηξαν μέσα στην λίμνη για να σωθούν, αλλά δεν γνώριζαν κολύμπι και διασώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας έξι ώρες αργότερα.
Ορισμένα από τα θύματα εκτελέστηκαν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ.
Η επίθεση εκδηλώθηκε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι επιθέσεις με στόχο την αστυνομία και τον στρατό έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και ότι «20 με 25 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώνονται κάθε μέρα».
Το δίκτυο Χακάνι υπέυθυνο για την επίθεση υποστηρίζει ο στρατηγός Άλεν
Εν τω μεταξύ, ο διοικητής των δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, υποστήριξε ότι η αιματηρή επίθεση σε ένα ξενοδοχείο σε ένα προάστιο της Καμπούλ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως έγινε από το λεγόμενο δίκτυο Χακάνι, που συνδέεται με τους Ταλιμπάν, ενώ όπως σημείωσε αυτό συνεχίζει να δρα με ορμητήριο το Πακιστάν.
"Οι αφγανικές εθνικές δυνάμεις ασφαλείας και στρατιωτικοί της συμμαχίας αναγνωρίζουν ότι αυτή η επίθεση φέρει την υπογραφή του δικτύου Χακάνι, το οποίο συνεχίζει να στοχοθετεί και να σκοτώνει Αφγανούς και να παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία του Αφγανιστάν [εισβάλλοντας] από ασφαλείς περιοχές του Πακιστάν», ανέφερε ο στρατηγός Τζον Άλεν σε ανακοίνωσή του.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δημοσίευση : 22 Iουνίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.