Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Αρση κυρώσεων από την Τουρκία


Την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Γαλλίας, που είχαν επιβληθεί σε αντίποινα για την υπερψήφιση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου με το οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας, ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κηρύσσοντας την αποκατάσταση των γαλλοτουρκικών σχέσεων. Η ανακοίνωση έγινε με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ στο Μεξικό, στο περιθώριο της διάσκεψης του G20. «Εχουμε αντιληφθεί ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να συνεργαστεί στη διευθέτηση προβλημάτων», είπε χθες ο κ. Νταβούτογλου, που χαρακτήρισε την προεδρία Ολάντ ως «νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις».
Η επιδείνωση των γαλλοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες δεν διήλθαν την καλύτερη περίοδο στην ιστορία τους επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, επισφραγίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για το Αρμενικό, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η Τουρκία κατηγόρησε τον Νικολά Σαρκοζί ότι με τον νόμο περί γενοκτονίας αλίευε τις 500.000 ψήφους των Αρμενίων της Γαλλίας και διέκοψε όλες τις επαφές, στον πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Μολονότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τον νόμο δύο μήνες αργότερα, η Τουρκία δεν ήρε τα μέτρα κατά της Γαλλίας, που περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, περιορισμούς για τα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού, που προσέγγιζαν το τουρκικό έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαρκοζί -όπως και η καγκελάριος Μέρκελ- είχε ταχθεί και κατά της πλήρους υποψηφιότητας της Τουρκίας στην Ε.Ε. και αντ’ αυτής πρότεινε καθεστώς προνομιακού μέλους, εξοργίζοντας την Αγκυρα. Για την ώρα, ο κ. Ολάντ δεν έχει σαφώς εκφραστεί περί της τουρκικής υποψηφιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.