Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Διαπραγματεύσεις Αγκυρας με Σ. Αραβία για αγορά αργού


Λόγω διαγωγής κοσμιοτάτης η Τουρκία, η οποία διέκοψε τις ιρανικές εισαγωγές «μαύρου χρυσού», απηλλάγη, με απόφαση των ΗΠΑ, από τις νέες αυστηρές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν και ήδη άρχισε διαπραγματεύσεις με τη Σαουδική Αραβία για την αγορά αργού πετρελαίου. Εκτός από την Τουρκία, απηλλάγησαν η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και η Σρι Λάνκα, διότι περιέκοψαν δραστικά τις εισαγωγές τους, ενώ η Ιαπωνία και 12 χώρες της Ε.Ε. είχαν εξαιρεθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε χθες την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Σαουδική Αραβία, με τη διευκρίνιση ότι το Ιράν παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος της χώρας του. Ομως, η τακτική υποχώρηση στο θέμα της εισαγωγής φτηνού ιρανικού πετρελαίου έχει αρχίσει από τον περασμένο Μάρτιο, όταν στην Τουρκία έφτασε το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου από τη Λιβύη.
Στις διαπραγματεύσεις με τη Σαουδική Αραβία εμπλέκονται η τουρκική Tupras και η σαουδαραβική Aramco. Ως προς την τιμή αγοράς του σαουδαραβικού αργού πετρελαίου, ο κ. Γιλντίζ τόνισε ότι επί του παρόντος αυτό που προέχει είναι η επάρκεια της χώρας του σε καύσιμα. Ερωτηθείς εάν το εισαγόμενο από τη Σαουδική Αραβία καύσιμο θα είναι εξίσου φτηνό με το ιρανικό, διευκρίνισε ότι οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας την υποχρεώνουν να απευθυνθεί σε πηγές όσο το δυνατόν πιο φτηνές. Συνέδεσε δε την απάντησή του αυτή με τις ΗΠΑ και την εκ μέρους τους επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή δεν είναι μεν δεσμευτική, όμως οι ΗΠΑ αποτελούν στρατηγικό εταίρο της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των «νέων» πηγών ανεφοδιασμού σε πετρέλαιο συγκαταλέγεται και η Βενεζουέλα, με την οποία η Τουρκία συνεργάζεται εδώ και μήνες στο πλαίσιο σχεδίου για την ανταλλαγή πετρελαίου με κατασκευαστικά έργα. Οπως είπε ο κ. Γιλντίζ, Τούρκος κατασκευαστής έχει ήδη οικοδομήσει 1.500 κατοικίες κοντά στην πρωτεύουσα Καράκας, ενώ προβλέπεται η ανέγερση 350.000 κατοικιών.
Στο εσωτερικό της Τουρκίας, εν αναμονή της σύγκλησης του Συνταγματικού Δικαστηρίου με αντικείμενο την προσφυγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) εις βάρος νομοθετικής ρύθμισης, βάσει της οποίας η θητεία του προέδρου Γκιουλ είναι επταετής, επανέρχονται σταδιακά στο προσκήνιο το συνταγματικό και το προεδρικό ζήτημα. Τη συναίνεση όλων στην εκπόνηση νέου Συντάγματος ζήτησε χθες ο κ. Γκιουλ, εν όψει της συνάντησης που θα έχει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συμφιλίωσης για το Σύνταγμα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι με δημοψήφισμα το 2007, δύο μήνες μετά την εκλογή Γκιουλ από την Εθνοσυνέλευση τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, αποφασίστηκε ότι η προεδρική θητεία θα είναι πενταετής και η εκλογή του προέδρου άμεση. Η απόφαση αυτή ανετράπη με νόμο τον περασμένο Ιανουάριο, με κατάληξη την προσφυγή του CHP.
Σε συνάρτηση με τις προσπάθειες του Κούρδου προέδρου του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, να έλθει σε συνεννόηση με το ΡΚΚ, ώστε να κηρυχθεί εκεχειρία, αλλά και για να προβληθεί το δημοκρατικό πρόσωπο της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας θα καθιερωθεί ως μάθημα επιλογής στα σχολεία. Λίγο νωρίτερα, η ανεξάρτητη βουλευτής Αϊσέ Τουλούκ καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για ομιλίες που εκφώνησε μεταξύ 2007 και 2011. Η κ. Τουλούκ χαίρει βουλευτικής ασυλίας και θα εκτίσει την ποινή της μετά τις εκλογές του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.