Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Το Ισραήλ ζητεί διεθνή επέμβαση στη Συρία

Ασυλία στον Ασαντ από ΗΠΑ και Βρετανία, αν εγκαταλείψει
Reuters, A.P.
Για πρώτη φορά από την έναρξη της εξέγερσης στη γειτονική του Συρία, το Ισραήλ ζήτησε ανοιχτά από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει δυναμικά «κατά το μοντέλο της επέμβασης στη Βοσνία», επικαλούμενο τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης στον Λίβανο και το Ιράκ.
Με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πριν από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, στο Παρίσι, ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλον υποστήριξε ότι απαιτείται μια «μεγάλων διαστάσεων επέμβαση» προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία. «Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πακέτο», πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος. «Ογκώδη επέμβαση της διεθνούς κοινότητας, κατά το μοντέλο της Βοσνίας, εμπλοκή της Ρωσίας, επιείκεια για τον (Σύρο πρόεδρο) Ασαντ και την οικογένειά του».
Πρόσφατα, ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει την παρέμβασή της στη συριακή κρίση, αποφεύγοντας να μιλήσει ευθέως για στρατιωτική δράση και εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες θα επικρατήσουν.
Το Ισραήλ ευελπιστεί ότι η πτώση του καθεστώτος Ασαντ, που εκπροσωπεί τον κυριότερο πολιτικό και στρατιωτικό σύμμαχο του Ιράν, θα εξασθενήσει σοβαρά την Τεχεράνη.
Την ισραηλινή ιδέα περί προσφοράς ασυλίας στον Σύρο πρόεδρο και την οικογένειά του φαίνεται να εξετάζουν Ουάσιγκτον και Λονδίνο, σύμφωνα με χθεσινά ρεπορτάζ του βρετανικού Τύπου. Αρθρο της εφημερίδας Daily Telegraph αναφέρει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι βολιδοσκοπούν τη Δαμασκό για μια «διαδικασία μετάβασης», κατά την οποία ο Ασαντ θα παραδώσει την εξουσία με αντάλλαγμα να απαλλαγεί από τη δαμόκλειο σπάθη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Από την πλευρά του, ο Guardian σημειώνει ότι σχετική πρωτοβουλία δρομολογήθηκε μετά την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20.
Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών, εντείνονται οι πιέσεις δυτικών και αραβικών κρατών προς τη Μόσχα. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Μπεν Χέλι, κάλεσε χθες τη Ρωσία να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο καθεστώς Ασαντ και τα Ηνωμένα Εθνη να επιβάλουν κυρώσεις, ώστε τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν το ειρηνευτικό σχέδιο του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Πάντως, ο Αραβας αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν ευνοεί τη στρατιωτική επέμβαση, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις που προτείνει θα έπρεπε να εφαρμοστούν τόσο στην κατεύθυνση της κυβέρνησης Ασαντ όσο και στην κατεύθυνση των αντικαθεστωτικών ανταρτών.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλυψε χθες ότι το ρωσικό πλοίο, που εμποδίστηκε από τις βρετανικές αρχές να κατευθυνθεί στη Συρία για να παραδώσει φορτίο όπλων, μετέφερε τρία στρατιωτικά ελικόπτερα που είχαν επισκευαστεί στη Ρωσία. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν στέλνει στη συριακή κυβέρνηση όπλα που προορίζονται για την εσωτερική καταστολή, παρά μόνο για την εθνική άμυνα.
Πλήγμα για το καθεστώς Ασαντ αποτέλεσε η πρώτη λιποταξία πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας στη γειτονική Ιορδανία. Ο πιλότος προσγείωσε το μαχητικό του αεροπλάνο MiG-21 σε στρατιωτικό αεροδρόμιο και ζήτησε πολιτικό άσυλο, αίτημα που έγινε δεκτό, παρά τις στενές οικονομικές σχέσεις του Αμμάν με τη Δαμασκό. Σε αντίθεση με τον Μουαμάρ Καντάφι ο Ασαντ δεν έχει χρησιμοποιήσει την πολεμική του αεροπορία εναντίον των αντικαθεστωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.