Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ακυρες εκλογές στο Κουβέιτ


ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ. Ανεμοι αραβικής εξέγερσης ετοιμάζονται να πνεύσουν στο Κουβέιτ, ύστερα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, βάσει της οποίας οι βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου είναι άκυρες, οπότε κηρύσσεται η διάλυση του Κοινοβουλίου και η ανασύσταση του προηγούμενου, που είχε προκύψει από τις εκλογές του 2009.
Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για ένα μήνα, με πρωτοβουλία του ανώτερου άρχοντα της χώρας, του βασιλιά Σαμπάχ αλ Αχμάντ αλ Σαμπάχ, λόγω της όλο και πιο έντονης διένεξης ανάμεσα στην ελεγχόμενη από τη βασιλική οικογένεια κυβέρνηση και ισλαμιστές βουλευτές της αντιπολίτευσης, που ζητούσαν μεγαλύτερη ανάμειξη στη διακυβέρνηση της χώρας.
Τέτοιες ήταν οι πιέσεις που ασκούσε η εν λόγω αντιπολιτευτική ομάδα, ώστε σε διάστημα μικρότερο του μήνα παραιτήθηκαν οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών, όταν απειλήθηκαν με κοινοβουλευτική έρευνα κατηγορούμενοι για οικονομικά σκάνδαλα. Η κατάληξη ήταν η διάλυση του Κοινοβουλίου, το οποίο όντως έχει το δικαίωμα να ερευνά τις δραστηριότητες ανώτερων αξιωματούχων και να καταθέτει προτάσεις μομφής εις βάρος κυβερνητικών στελεχών.
Η πολιτική κατάσταση στο Κουβέιτ ήταν τεταμένη όλο το διάστημα μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, η έκβαση των οποίων ευνοούσε τους ισλαμιστές και τους υποστηρικτές τους, που επέμεναν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα τούς έδινε το δικαίωμα να απαιτήσουν περισσότερα από τα μισά υπουργεία της δεκαπενταμελούς κυβέρνησης και που απέρριψαν πρόταση να τοποθετήσουν δικούς τους ανθρώπους σε τέσσερα υπουργεία.
Υπό την επήρεια της Αραβικής Ανοιξης, στο Κουβέιτ παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες «επιδημία» απεργιών, με σημαντικότερη εκείνη στον εθνικό αερομεταφορέα, που έγινε αιτία να νεκρώσουν τα τελωνεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.