Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Μυστηριώδης αυτομόληση

Τα ίχνη του συνεργάτη του Ασαντ, στρατηγού Τλας, έχουν χαθεί
The New York Times
Το πρωί της Πέμπτης και ενώ οι μηχανισμοί προπαγάνδας του συριακού καθεστώτος πάσχιζαν να παρουσιάσουν την αυτομόληση του ανώτατου διπλωματικού αντιπροσώπου της χώρας στο Ιράκ, Ναουάφ Φάρες, ως «απόλυση», Δυτικοί διπλωμάτες εμφανίζονταν έντονα προβληματισμένοι όσον αφορά έναν άλλο συνεργάτη του Μπασάρ Aσαντ. Ο λόγος, για τον πρώην διοικητή της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, στρατηγό Μανάφ Τλας, η είδηση της αυτομόλησης του οποίου στις αρχές του μήνα είχε προκαλέσει ενθουσιασμό στην ηγεσία της συριακής αντιπολίτευσης. Οι δε ΗΠΑ και η Γαλλία είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν την αυτομόληση του στρατηγού Τλας «καίριο πλήγμα» για τον πρόεδρο Aσαντ. Το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται ο πρώην διοικητής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Τούρκοι διπλωμάτες, από την πλευρά τους, εξέφραζαν και αυτοί πλήρη άγνοια όσον αφορά τις κινήσεις του. Φίλοι και συγγενείς του στρατηγού στο Παρίσι διαβεβαίωναν στις αρχές της εβδομάδας πως ο άλλοτε συνεργάτης του προέδρου Ασαντ θα τοποθετηθεί δημόσια «πολύ σύντομα».
Την ώρα που ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Συριακό, Κόφι Ανάν, αποκάλυπτε ότι ο πρόεδρος Ασαντ συζητεί πλέον το ενδεχόμενο μιας μεταβατικής κυβέρνησης, στην έπαυλη της αδελφής του στρατηγού Τλας, Ναχέντ Οτζέ, δεν υπήρχε ιδιαίτερη κινητικότητα. Η δημοφιλής στους κοσμικούς κύκλους του Παρισιού κ. Οτζέ, χήρα Σαουδάραβα εκατομμυριούχου, βρισκόταν εκτός οικίας. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε η γραμματέας της. Οι γείτονες, πάντως, ανέφεραν πως είχαν δει μια μαύρη λιμουζίνα με φιμέ τζάμια να εισέρχεται στον χώρο στάθμευσης της έπαυλης. Ουδείς, όμως, είχε δει τον στρατηγό.
«Αποκήρυξη»
Το μυστήριο «φούντωσε» περισσότερο όταν η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πως ο πατέρας του στρατηγού Τλας, Μουσταφά, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Αμυνας την περίοδο 1972 - 2004, αποκήρυξε την ενέργεια του γιου του με συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό κανάλι France 2. Εκπρόσωπος του France 2, ωστόσο, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Μουσταφά Τλας παραχώρησε συνέντευξη.
Η αυτομόληση του στρατηγού Τλας χαιρετίστηκε ως η πρώτη αξιωματούχου από τον στενό κύκλο των Ασαντ. Η Χίλαρι Κλίντον, μάλιστα, είχε δηλώσει πως η συγκεκριμένη αυτομόληση δείχνει ότι «οι συνεργάτες του Ασαντ έχουν αρχίσει να ψηφίζουν με τα πόδια τους». Την άποψη αυτή, πάντως, δεν συμμερίζονται τα στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρούν ότι είναι πολύ πρόωρο να εικάζει κανείς πως διαλύεται ο στενός κύκλος των Ασαντ. «Δεν γνωρίζω αν τελικά θα στραφεί προς εμάς ή θα επιδιώξει έναν ήσυχο ιδιωτικό βίο», σχολίασε το μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, Μπάσμα Κοντμάνι. Πράγματι, ορισμένες πηγές της αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι ο στρατηγός Τλας βρίσκεται στο Παρίσι και έχει ήδη έρθει σε επαφή με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.
Ορισμένοι αναλυτές, όμως, θεωρούν πως οι συνθήκες υπό τις οποίες αυτομόλησε ο στρατηγός παραμένουν θολές. «Για μένα αυτό είναι σκέτη προπαγάνδα», ισχυρίστηκε η αναλύτρια για θέματα Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Σαρμίν Ναρουάνι. Η τελευταία επιμένει ότι ο στρατηγός Τλας είχε προ πολλού περιθωριοποιηθεί από το πολιτικό κατεστημένο διότι ασκούσε διαρκώς κριτική στην κυβέρνηση. «Το γεγονός ότι το καθεστώς δεν προσπάθησε να τον κρατήσει στη Συρία λέει πολλά», συνέχισε η κ. Ναρουάνι. «Μπορεί ο στρατηγός Τλας να έφυγε από τη Συρία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα ενταχθεί στην αντιπολίτευση», κατέληξε.
Πολύ πιθανόν, λοιπόν, ο στρατηγός Τλας να μην επιθυμεί την παραμικρή ανάμειξη στη διαμάχη. Εφόσον βρίσκεται στο Παρίσι, θα είναι μαζί με τον πατέρα του και την 52χρονη αδελφή του, η οποία είναι γνωστή στους διπλωμάτες, και όχι μόνο, ως η «Μαντάμ Ο». Η Le Monde είχε χαρακτηρίσει τη χήρα τού κατά 42 χρόνια μεγαλύτερού της εμπόρου όπλων, Ακράμ Οτζέ, «γυναίκα της Αναγέννησης που αξιοποιεί την αμύθητη περιουσία της ανακαινίζοντας μνημεία και αγοράζοντας έργα τέχνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.