Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Αχτισάαρι: Η Σερβία θα ενταχθεί στην ΕΕ, μόνο αν αναγνωρίσει το Κόσοβο

Ο πρώην απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς του Κοσόβου Μάρτι Αχτισάαρι δήλωσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν το Βελιγράδι δεν αναγνωρίσει το Κόσοβο.
«Αν επιθυμούν να ενταχθούν στη Ρωσία, ας προσχωρήσουν εκεί. Καμία υποχώρηση δεν είναι αποδεκτή, ούτε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ούτε αλλού», τόνισε ο Φινλανδός διπλωμάτης σε δηλώσεις του στην κροατική εφημερίδα «Βέτσερνι λιστ» σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ότι δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο ακόμη και κι αν το τίμημα είναι η μη ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.
«Στη Σερβία δεν πρέπει να επιτραπεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αν δεν αναγνωρίσει το Κόσοβο. Η Σερβία εδώ και πολύ καιρό έχει χάσει το δικαίωμα στο Κόσοβο. Επί χρόνια συμπεριφερόταν άσχημα στους Κοσοβάρους», ανέφερε ο κ. Αχτισάαρι, πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (2008).
Ο κ. Αχτισάαρι υποστήριξε ότι πέντε χώρες – μέλη της ΕΕ που δεν αναγνώρισαν το Κόσοβο βοήθησαν τη Σερβία στις προσπάθειές της, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτό πολύ γρήγορα θα αλλάξει» και «σύντομα θα φθάσουν τις 100 οι χώρες που αναγνωρίζουν το Κόσοβο».
Την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέτσερνι λιστ» έχουν αναγνωρίσει μέχρι τώρα 91 χώρες.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.